eur:
394.14
usd:
369.94
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Legalább ma ne gyújtson rá!

Legalább ma ne gyújtson rá!

Május utolsó napja 1987 óta a Dohányzásmentes Világnap.

Legalább ma ne gyújtson rá!

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete ezen a napon a dohánytermékek használatának egészségügyi kockázataira hívja fel a figyelmet és arra biztat mindenkit, hogy legalább ma próbáljon meg egy teljes napon át nem rágyújtani. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a világon

minden hatodik percben valaki a dohányzáshoz köthető betegségben hal meg.

A kormányzat a népegészségügyi program keretében kiemelt kampányt folytat a cigarettázás visszaszorítására.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője korábban az InfoRádiónak azt mondta: bár bizonyos korcsoportokban javult a statisztika, van olyan, amelyikben nő a dohányosok aránya.

Legalább ma ne gyújtson rá!

"2009-ben a férfiaknál ez 44 százalék fölött volt, 2011-ben 41 körüli. A nőknél 34 százalékról csökkent 28-ra, és a fiatalok körében az alkalmi dohányosok száma is csökkent. Két magasabb kockázati csoportban, a 13-15 éveseknél a naponta dohányzók aránya 2012 és 2013 között nőtt 7,5-ről 9,5 százalékra, és a fiatal nők körében is magasabb az arány."

Legalább ma ne gyújtson rá!

Az Eurostat közlése szerint az Európai Unió tagországai közül Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a daganatos betegségekkel összefüggésben 2014-ben. A Dohányzásmentes Világnap alkalmából közzétett jelentés szerint a többi uniós tagországban is a tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet a daganatos betegségek közül: a dohányosok pedig átlagosan nyolc évvel rövidebb életet élnek, mint azok, akik soha nem cigarettáznak. Az Eurostat azt is megállapítja, hogy a dohányzás az egyik legjelentősebb elkerülhető egészségügyi kockázat Európában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×