eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Brutális bírságot kaphatnak a háztulajdonosok

Brutális bírságot kaphatnak a háztulajdonosok

Idén is jókora bírságra számíthat az, akinek a telkén parlagfüvet találnak. Habár a hatóságok csak július 1-jétől bírságolhatnak, a védekezést már most érdemes elkezdeni.

Jókora gondot okoz az allergiásoknak a parlagfű, egészségügyi kutatások megállapították:

Magyarországon minden ötödik ember allergiás a gyomnövényre.

Az idén is június elejére várják a gyomnövény megjelenését, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azonban már április 26-án elrendelte az ország teljes külterületére a határszemlék megkezdését.

Jellemzően augusztusban tetőzik a pollenkoncentráció, de a védekezést így sem lehet elég korán elkezdeni - figyelmeztet a Pénzcentrum.hu. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csak július 1-jétől bírságolhat, de a megyei kormányhivatalok munkatársai már most ellenőrizhetik, hogy a gazdák megtesznek-e mindent.

Minden földhasználó köteles június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ha a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. 

Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben

minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni:

mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Nem árt tudni, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon.

Ha az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is meg kell fizetni.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×