Képviselői tiszteletdíjak csökkentéséről szavaz a parlament

Infostart
2017. május 29. 06:05
Több versenyképességi előterjesztést is elfogadhat ezen a héten a Ház. De napirendre kerül az Országgyűlésben a hűségszerződések ügye és a burkolt pártfinanszírozás is.

A manchesteri terrortámadás áldozatairól, majd a nemrég elhunyt, egykori FKGP-s országgyűlési képviselőről, Pintér Istvánról is megemlékezik az Országgyűlés a délután egy órakor kezdődő ülésén. A megemlékezéseket a napirend előtti felszólalások követik, majd az interpellációs blokk és az azonnali kérdések órája, amit a keddi szavazások előkészítése követ, több javaslat záróvitájával.

Kedd délelőtt 14 előterjesztésről szavaz a Ház, ezek között több, az ország versenyképességét javító előterjesztés is szerepel, majd a szavazások végén tizenkét ellenzéki képviselő tiszteletdíját is csökkentheti az Országgyűlés a házelnök javaslatára, különböző fegyelmi ügyek nyomán.

A határozatok után a képviselők egy tucat előterjesztés általános vitáját kezdik meg. Így napirendre kerül az elkektromos hírközlésről szóló törvény kormánypárti módosítása, amely egy évben maximálná a szolgáltatói szerződések hűségidejét és lehetőséget teremtene a fogyasztóknak, hogy amennyiben ezalatt szolgáltatójuk megemeli díjtételeit, hátrányok nélkül mondhassák föl a szerződést.

Szerdán a Ház előbb megvitatja az Állami Számvevőszék 2016-os tevékenységéről szóló beszámolót, majd a burkolt pártfinanszírozás megakadályozására benyújtott kormánypárti előterjesztést is, amely egy korábbi LMP-s módosítással kiegészülve előírná, hogy a pártok minden szolgáltatást és terméket csak piaci áron kaphassanak meg.