eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma
Több éves börtön is lehet a rossz vicc vége

Több éves börtön is lehet a rossz vicc vége

Jelentősen csökkent a bombariadók száma a bíróságokon: a rendkívüli események mintegy 20 százalékát teszik ki most az ilyen jellegű ügyek. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinműsorában azt mondta, hogy az eljárások nagy részében börtönbüntetést szabtak ki az ilyen esetekben.

Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartást vezet azokról az eseményekről, amelyek a bírósági munkát zavarják. Ilyen esemény a bombariadó, a bírák elleni fenyegetés, az épületeket érintő különböző események - mondta el az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában a Debreceni Ítélőtábla elnöke.

Ebből az adathalmazból megállapítható, hogy a 1999 júliusa és 2011 novembere közötti időszakban az összes rendkívüli eseménynek mintegy a fele volt bombariadó - mutatott rá a Debreceni Ítélőtábla elnöke.

Hozzátette:

304 esetben került sor arra, hogy a bírósági épületeket ki kellett üríteni,

át kellett vizsgálni, és csak azt követően folytatódhatott a munka.

Mára azonban ezek az események az összes rendkívüli történéseknek már csak mintegy 20 százalékát teszik ki - jelezte.

"Úgy érzékeljük, a bombafenyegetések csökkenésének hátterében az állhat, hogy javultak a felderítési mutatók ebben a cselekménykörben.

Jelentős visszatartó hatása van tehát annak, hogy ezeket a cselekményeket a rendőrhatóság felderíti,

ezt követően bírósági eljárásra kerül sor és elkerülhetetlen a büntetés ezekben a szituációkban" - hangsúlyozta Balla Lajos.

Hozzátette, hogy az ilyen ügyekben alkalmazott szankció szinte kivétel nélkül a szabadságvesztés.

A közveszéllyel fenyegetéssel kapcsolatban a gyakorlat 1-1,5 éves szabadságvesztés.

"De érdemes megjegyezni azt is: ha nem csak azt mondja a betelefonáló, hogy bomba fog robbanni, hanem például azt is hozzáteszi, hogy akkor robban bomba, ha nem engednek szabadlábra egy illetőt, az már nem közveszéllyel fenyegetés, hanem terrorcselekménnyel fenyegetés" - hangsúlyozta a Debreceni Ítélőtábla elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×