eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szinte minden az EP-határozatról szólt

Az Európai Parlament múlt heti határozata és a nyugdíjas szövetkezetek tervezete is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

A szocialista Tóth Bertalan úgy látta, hogy bár a Fideszt marasztalta el az Európai Parlament múlt héten, a 67 néppárti képviselő által is megszavazott határozat minden magyar emberre szégyent hoz. A képviselő szerint a kormánynak be kell fejeznie a civil szervezetek és a CEU üldözését, és véget kell vetnie az uniós források ellopásának.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára egyértelművé tette, hogy a kormány elkötelezett egy erős Európai Unió iránt, amely erős nemzetállamokra épült, ezért emeli fel szavát mindig, mikor veszélyeztetve látja közösség eredeti értékeit. Eztán botrányosnak nevezte, hogy a baloldal Magyarország elleni határozatot kezdeményezett és szavazott meg az Európai Parlamentben.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke történelmi sikerként számolt be arról, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a pártja által, az európai bérunióért indított polgári kezdeményezést, és elindulhat az aláírásgyűjtés, majd szimbolikusnak nevezte, hogy a döntés előtt egy nappal az Európai Parlament elmarasztalta a kormány politikáját.

Dömötör Csaba válaszában úgy vélte, hogy a Jobbik kezdeményezése jogköröket vonna el Magyarországtól az Európai Unió javára, ami komoly változást jelent az ellenzéki párt korábbi politikájához képest.

A KDNP-s Hollik István szerint az ellenzék az agresszió pártján áll, a képviselő szerint ezt mutatja a jobbikos Szilágyi György korábbi bekiabálása a plenáris ülésen, illetve az is, hogy a momentumos Fekete-Győr András múlt héten bement az Origo szerkesztőségébe kérdőre vonni a portál egyik munkatársát.

Dömötör Csaba egyetértett a képviselővel, maga is példátlannak nevezte a politikus váratlan látogatását a szerkesztőségben.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az Európai Parlament kormányt bíráló határozatát kritizálta, megdöbbentőnek nevezve, hogy a dokumentum mentegeti a magyar határt őrző rendőrök támadóját, az emiatt elítélt Ahmed H.-t.

Dömötör Csaba válaszában aláhúzta, hogy az utóbbi időben fokozódik a Magyarországot érő politikai nyomásgyakorlás a kormány migrációs politikája miatt.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a nyugdíjas szövetkezetek létrehozását lehetővé tévő fideszes tervezetet kritizálta, állítva, hogy ugyan úgy csalások terepe lehet, mint a szociális szövetkezetek intézménye.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára viszont úgy látta, hogy a munkaerő hiány miatt lehetőséget kell teremteni a munkaképes nyugdíjasoknak, hogy nyugdíjuk elvesztése nélkül visszatérhessenek a munkaerő-piacra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×