eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Több halat eszünk, ha olcsóbb lesz? - lapszemle

Szokatlan nemzetközi forgalmat bonyolít le a honvédség kecskeméti légibázisa a következő napokban-hetekben, ami akár az Orbán-kormány keleti kacsintásokkal tarkított euroatlanti szövetségesi politikájának is szimbóluma lehetne – közli a Magyar Nemzet. Újabb öt személyt gyanúsítottak meg a nyomozó ügyészek a Welsz Tamáshoz kapcsolódó iratok miatt – írja a Magyar Idők.

Szokatlan nemzetközi forgalmat bonyolít le a honvédség kecskeméti légibázisa a következő napokban-hetekben, ami akár az Orbán-kormány keleti kacsintásokkal tarkított euroatlanti szövetségesi politikájának is szimbóluma lehetne – közli a Magyar Nemzet. Miközben amerikai F-16-os vadászrepülők érkeznek a légibázisra, egy orosz An-124-es óriásgép visszahoz Magyarországra négy Mi-17-es helikoptert is.

Újabb öt személyt gyanúsítottak meg a nyomozó ügyészek a Welsz Tamáshoz kapcsolódó iratok miatt, így már tizenhárom terheltje van az ügynek – írja a Magyar Idők. A Főügyészség helyettes szóvivője, Simon Richárd a lapnak elmondta, hogy a gyanúsítások megalapozottak, ám az ezek részeként közölt tényállásról – a nyomozás érdekeire tekintettel – jelenleg nem nyilatkozhatnak.

A halhús áfájának várható csökkenése 15 százalékos ármérséklődést hozhat a haltermékek piacán, a fogyasztásnövekedés pedig 10-15 százalékos lehet - mondta a Világgazdaságnak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. Az egy főre jutó éves halfogyasztás Magyarországon 6,5 kilogramm, ami messze elmarad a 24 kilós európai uniós átlagtól, nem is szólva a déli tengeri országokra jellemző 40-50 kilogrammtól.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egyetlen hónap alatt elképesztő mértékben, több mint 22 százalékponttal, 46400 fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma a Belügyminisztérium legutóbbi jelentése alapján. A lap ebből arra következtet, hogy a kormány már idén megkezdi a közfoglakoztatotti létszám tervezett csökkentését, így év végére 100 milliárd forint maradhat a választási osztogatásra.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy már legalább tizenöt település, megye és fővárosi kerület hozott határozatot arról, hogy támogatja Kerepes közkegyelmi törvény-javaslatát. Ezzel a Pest megyei város önkormányzata amnesztiát adna a 2006-os eseményekben részt vevő, nem köztörvényes bűncselekmények miatt elítélteknek.

A napi.hu szerint szárnyalnak a közbeszerzéseken a halott zenész, Farkas Mihály cégei. Idén már csaknem 1,5 milliárd forintnyi megbízást kaptak anélkül, hogy bárkivel versenyeztek volna. Farkas Mihály még 2015 novemberében tűnt el, majd sokakat meglepett, hogy a barátai szerint szerény körülmények között élő zenész 2004 és '16 között fő részvényese volt az RC Invest Vagyonkezelő Zrt-nek, amelynek több leányvállalata is sikeresen futott az állami közbeszerzéseken.

Tönkretette a májusi jég a mátrai szőlőket – közli a Magyar Nemzet. A lap által megkérdezett helyi termelők egyetértettek abban, hogy sok éve nem láttak ilyen jégverést. Az okozott kárt 400 millió forintra becsülik a borászok, akiknek legtöbbje nem engedhette meg magának, hogy biztosítást kössön, csak az állami kárenyhítésre számíthat.

Meleg, napos nyár esetén 2-2,5 százalékkal is nőhet idén a vezető magyar sörgyárak által értékesített sör mennyisége, amely tavaly 6,7 millió hektoliter volt - írja a Világgazdaság. A lapnak nyilatkozva a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke viszont arra is rámutatott, hogy komoly gondot okoz a sörgyártóknak, hogy egy egységnyi sör árának 42 százaléka adó.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy jövő év elején indulhat a budapesti Szabadság téri egykori tőzsdepalota, majd tévé székház felújítása. A 38 millió euróért újjászülető irodaházba várhatóan 2020-ban költözhetnek a négyzetméterenként 18-25 eurós havi díjat megfizető bérlők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×