Kockázatos osztálykirándulások: van, hogy nem a pénzen múlik

InfoRádió
2017. május 19. 15:36
Évente kötelező műszaki vizsgára vinni az autóbuszokat, de még így is előfordul, hogy olyan busz viszi kirándulni a gyerekeket, amelynek kifogásolható a műszaki állapota.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének társelnöke elmondta: ha egy autóbusz túl olcsón vállalja el a fuvarozást, az mindenképpen gyanúra adhat okot, de a szülőknek és pedagógusoknak is érdemes körültekintően megrendelni az autóbuszt.

Pencz Zoltán a május vége-június eleje is a frekventált időszakok közé tartozik, most például szeretne minden osztály kirándulni menni. Ezt szerinte célszerűbb lenne időben széthúzni, hogy minden osztály hozzáférhessen a jobb minőségű buszokhoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ár a biztonságot sosem befolyásolhatja.

Ha a szülők látványos hibát tapasztalnak (kopott gumikat, nagy mértékű rozsdásodást stb.), akkor igenis szólhatnak erről és intézkedést kezdeményezhetnek - mondta a szakértő, aki maga egyébként biztonsági öv nélküli busszal például nem is engedné szállítani a gyerekeket.

A buszoknál kétféle díjszabás létezik:

  • a kilométeralapút hosszabb utaknál, általában 250 kilométer feletti teljesítésnél szokták alkalmazni. A nagy befogadóképességű, 49 fős buszoknál ez 350 forinttól felfelé kezdődik.
  • Ha óradíjas elszámolásról van szó, 7000 forinttól kezdődnek az ilyen buszok árai, de akár 11 ezer forint is lehet a busz ára óránként Pencz Zoltán szerint.

A szabályozás szerint egyébként a buszokat évente kötelező műszaki vizsgára vinni. Azokat pedig, amelyek nem az unió területén dolgoznak, de nemzetközi forgalomban vesznek részt, félévente kell úgynevezett karbantartási vizsgára vinni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nincs elegendő jó minőségű busz az osztálykirándulásokhoz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást