eur:
393.76
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Uniós figyelmeztetések a kormánynak - a nap hírei

Az Európai Parlament szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének. Újabb brüsszeli felszólítást kapott Magyarország a menekültügyi szabályozás miatt indult kötelezettségszegési eljárásban. A munkából élők költségvetésének tartja a jövő évi büdzsét a nemzetgazdasági miniszter, az ellenzék több területen javasol módosításokat. A nap legfontosabb hírei május 17-én.

Az Európai Parlament határozata szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének. A Európai Parlament a menedékkérőkre és civil szervezetekre vonatkozó szigorúbb törvények hatályon kívül helyezésére szólította fel a magyar kormányt, illetve arra, hogy állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU további működéséért. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja felháborítónak tartja a határozatot.

Újabb felszólító levelet küldött az Európai Bizottság Magyarországnak a menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indult kötelezettségszegési eljárás részeként. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a magyar menekültügyi törvény egyes elemei nem állnak összhangban az uniós joggal.

A munkából élők és a kiszámíthatóság költségvetésének nevezte a 2018-as büdzsét a nemzetgazdasági miniszter a javaslat általános parlamenti vitájában. Varga Mihály megismételte: a költségvetés 2018-ra 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol, 3 százalékos infláció mellett. A jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartják a jövő évi költségvetési tervezetet a parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártok.

Magyarország támogatja az ENSZ átfogó reformját, hogy gyorsabban tudjon reagálni a legsúlyosabb kihívásokra - jelentette ki New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy az ENSZ hatékonyabban tudjon fellépni a keresztény közösségek védelméért világszerte.

Elindulhat az aláírásgyűjtés az európai bérunióért, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a Jobbik által indított polgári kezdeményezést. Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arról beszélt: szövetségeseikkel az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének érvényesítését tűzték ki célként, vagyis szeretnék felzárkóztatni a keleti tagállamok dolgozóinak bérét a nyugati tagállamokéhoz.

Kezdeményezi a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetőinek meghallgatását a nemzetbiztonsági bizottságban az LMP. Az ellenzéki párt arról tájékozódna, milyen előkészületeket tesz az Intézet a jövőre esedékes országgyűlési választások tisztaságának védelméért.

Franciaországban 18 minisztere lesz az új kormánynak. Az elnöki hivatal által közzétett névsor alapján 9 női és 9 férfi minisztere lesz a kabinetnek. A Le Havre volt jobboldali polgármestere, Edouard Philippe vezette kormányban volt jobboldali, szocialista és centrista politikus is helyet kapott. A kormány első ülését várhatóan csütörtökön tartja.

Elkezdődött a 70. cannes-i filmfesztivál, amelyre 36 országból 60 film kapott meghívást. A hivatalos versenyprogramban 4 amerikai alkotás mellett főleg európai filmek versenyezhetnek. Magyarország 5 alkotással, köztük egy koprodukcióval vesz részt a megmérettetésen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×