eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Így úszik meg mindent a magyar rekordbliccelő

Így úszik meg mindent a magyar rekordbliccelő

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. intézkedési lehetőségei korlátozottak, ezért nem sikerült még behajtani a nemrégiben híressé vált, rekorder bliccelő tartozását. De már nyomon van a cég.

A legtöbb autópálya-bírságos csekket egy Budapest agglomerációjában élő külföldi autós kapta 2016-ban: 365 nap alatt 287-et. Többet csak azért nem, mert a jogszabály szerint naponta csak egyetlen pótdíjat kaphat. 

A NÚSZ jogosulatlan úthasználat esetén a jogszabályban foglaltak alapján csak abban az esetben tud eljárni, ha a rendszám alapján egyértelműen megállapítható a jármű üzembentartójának személye. Az Origo cikke szerint ez magyar autók esetében egyszerű, a Belügyminisztérium nyilvántartásából lekérdezhető. Külföldi járművek esetében azonban az adott ország járműnyilvántartásához nincs közvetlen hozzáférése.

A közvetlen jogsegély keretében történő egyedi megkeresés több száz ügyben a pótdíjak sikeres érvényesítését jelentős mértékben megnehezítené, ezért a NÚSZ a külföldi felségjelű, a magyarországi díjköteles utakat megfelelő e-matrica nélkül igénybe vevő járművek üzembentartójának megállapítására és a pótdíjak kiküldésére külföldi partnerirodákat vesz igénybe, mert rendelkeznek hozzáféréssel az adott ország nyilvántartásához. (Jelenleg 23 ország esetében van lehetőség pótdíjas eljárások lefolytatására.)

A konkrét ügyben azonban az illetékes partneriroda behajtása sem vezetett eredményre, ezért a NÚSZ most kiemeltté nyilvánította a rekordbliccelő ügyét, és egyedi jogsegély keretében fordult az érintett ország járműnyilvántartását vezető hatósághoz.

A társaság közleménye szerint most a hivatalos válaszra vár, amelynek birtokában nemcsak a követelését tudja érvényesíteni, de akár büntetőjogi eljárást is kezdeményezhet.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×