eur:
393.53
usd:
369.26
bux:
65609.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Váratlan bejelentés Paks 2 ügyében - a nap hírei

A jövő évi költségvetést megalapozó törvények megtárgyalása után az idei büdzsé módosításáról tárgyalt a parlament. 40 százalékos magyarországi beszállítói arányra törekszik a Roszatom a Paks-2 beruházásnál. Az utasszám növekedésével eredményesen zárta 2016-ot a MÁV Csoport.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvények után az idei büdzsé módosításáról is tárgyalt a parlament. Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár zárszavában kiemelte: a javaslatok a munkából élők jövedelmi helyzetét javítják, emellett hozzájárulnak a nyugdíjak reálértékének megőrzéséhez. Az államtitkár az önálló szerencsejáték-felügyeletről közölte: a nemzetgazdasági tárca felelőssége nem szűnik meg, az eddig NAV főosztályon dolgozó munkavállalók bére ugyanakkor nem csökken.

Soron kívül bírálja el a Miniszterelnökséget vezető miniszter feljelentését az Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszerrel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség - közölte a szervezet szóvivője. Fazekas Géza elmondta: az adóhivatal 2010 óta nyomoz költségvetési csalás miatt, az ügynek még nincs gyanúsítottja. A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap közölte, hogy a kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az európai uniós pályázatok nyomon követését szolgáló EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt, amelyek az előző uniós költségvetés 12 ezer milliárd forintos forrásának kezelésekor történhettek.

Harminc igazságügyi ajánlást és négy jelzést tett 2012 óta a Legfőbb Ügyészségnek az Európai Csalás Elleni Hivatal - közölte a vádhatóság szóvivője. Fazekas Géza megjegyezte: eddig hét ügyben emelt vádat az ügyészség, hét esetben megszüntette az eljárást, a többiben folyamatban van a nyomozás. Jogerős ítélet két emberrel szemben született. Idén az OLAF még ajánlást és jelzést sem tett a Legfőbb Ügyészségnek.

A Paks 2 beruházásnál 40 százalékos magyarországi beszállítói arányra törekszik a Roszatom

- jelentette ki a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila a Portfolio budapesti konferenciáján ugyanakkor hangsúlyozta: azoknál a rendszereknél, amelyeknek közvetlen hatásuk van a nukleáris biztonságra, az alvállalkozóknak meg kell felelniük a nukleáris minősítésnek. A kormánybiztos azt is kiemelte: arra számít, hogy azok a nagy nemzetközi cégek, amelyek részt vesznek a projektben, Magyarországra hoznak tevékenységeket, és ezzel is javítják a hazai beszállítási arányt.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője szerint nem áll rendelkezésre sok eszköz a zsarolóvírusok elleni védekezésre, a magánfelhasználók is bármikor ilyen támadás áldozatai lehetnek.

Bencsik Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a hétvégi kiber-támadásokhoz hasonló zsaroló vírusok azok az informatikai kártevők, amely elindítói legtöbbször a fájlok titkosításával próbálnak pénzhez jutni úgy, hogy a tartalmak újbóli hozzáféréséhez bitcoint kell utalni egy megadott számlaszámra. A szakértő azt tanácsolta: érdemes ingyenes, felhő alapú megoldást igénybe venni a dokumentumok tárolására.

Az elmúlt évben 2 millió 300 ezerrel többen utaztak a MÁV Start vonatain, mint a korábbi években. A társaság vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: egyebek mellett az elmúlt néhány év komplex vasúti fejlesztései, a vasútvonalak felújítása, az állomások korszerűsítése, az új vonatok, és a jegyértékesítő automaták üzembe helyezése eredményezte a pozitív változást. Csépke András megjegyezte: elkezdődött a saját fejlesztésű IC+ kocsik gyártása Szolnokon, decemberre az első elkészül, amely jövőre már forgalomba áll. Dávid Ilona a MÁV-csoport elnök-vezérigazgatója arról beszélt: 2016-ban 132 milliárd forint árbevételt ért el a cég az előző évi 138 milliárd forinttal szemben. A mérséklődés a vasúti áruszállítás csökkenésére vezethető vissza.

Összesen 500 fős leépítést tervez gödöllői üzemében a Teva. A vállalat várhatóan 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet. A terv a társaság globális hálózati működési stratégiájának része, amelynek célja, hogy a Teva gyártókapacitását a piac és a betegek globális igényeihez tudja igazítani. Az átszervezés nem érinti a több mint 2 ezer embernek munkát adó debreceni és sajóbábonyi üzemet, valamint a társaság magyarországi kereskedelmi egységét.

Elfogadta az élelmiszer-pazarlás elleni határozatot az Európai Parlament. A dokumentum arra szólítja fel a tagállamokat, hogy

2030-ra a felére csökkenjen az uniós élelmiszer-hulladékok mértéke.

Hölvényi György kereszténydemokrata és Erdős Norbert fideszes EP-képviselők közleménye szerint, az élelmiszer-pazarlás a mezőgazdasági termeléstől a háztartásokig valamennyi szereplőt érintő, összetett probléma, amely káros hatással van a környezetre is. -Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami személyenként 173 kg kidobott ételt jelent.

Megkezdődött a szíriai politikai rendezést szolgáló béketárgyalások 6. fordulója Genfben. A tárgyalások várhatóan május 19-ig tartanak. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja új tárgyalási mechanizmust javasol az új szíriai alkotmány kérdéseinek a megvitatására. A tárgyalások emellett várhatóan az új szíriai alkotmányról, valamint a dokumentum tervezetének előkészítéséről és alapelveiről is szólnak majd. Az ENSZ-különmegbízott emellett úgy véli, hogy ha sikerül tisztázni az alaptörvény körüli kérdéseket, akkor a felek áttérhetnek az átmeneti kormányzó testület és a választások témaköreire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×