eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy teljes magyar város megtagadta az adófizetést

Egy teljes magyar város megtagadta az adófizetést

A budaörsi önkormányzat nem akar belenyugodni abba, hogy erején felül fizessen be az államkasszába, abba viszont ne legyen befolyása, hogy milyen színvonalú oktatás folyik cserében az iskoláiban. A helyhatóság ezért perre meg a jogalkotó ellen.

Budaörs városa beperelte az államot, mert szolidaritási hozzájárulás címen elvont a várostól 255 millió forintot, és ezen felül követel 200 millió forint kártérítést is - írja a hvg.hu. A per tárgyát képező szolidaritási hozzájárulás az iskolák államosításával függ össze. A folyamat két lépcsőben zajlott: először, 2013-ban az állam átvette az iskolafenntartói szerepet a településeken, aztán idén a működtetői szerepet is. Az ingatlanok az önkormányzatoknál maradtak, de a területileg illetékes Klik vált a vagyonkezelővé.

A kormány a működtetési jog átvételével együtt bevezette a szolidaritási hozzájárulás kötelezettségét is, a törvény indokolása szerint azért, mert az iskolák állami fenntartását csak önkormányzati források igénybe vételével képes az ország biztosítani. A kormány 21,32 milliárd forint bevételt irányzott elő, azon önkormányzatok fizetnek sávos megoszlásban, amelyeknél az egy lakosra jutó adóerő-képesség meghaladja a 32 ezer forintot. 

A Budaörsöt lehetetlen feladat elé állító hozzájárulást, 

2017-ben 2,125 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellene fizetnie.

Az első részlet, az összeg 12 százaléka januárban volt esedékes: 255 millió forint, utána pedig havonta 170 millió forint. A követelt hozzájárulás a háromszorosa annak, amit a város addig az iskolái működtetésére fordított évente, és megfelel a település költségvetése 16 százalékának.

Ez az összeg kétszer akkora, mint amennyit a város az összes feladatához kap hozzájárulásként az államtól – így a város a költségvetés nettó befizetőjévé válik. Emiatt összeomlott a település költségvetése, veszélybe került az önkormányzati feladatok ellátása, elúszhatnak a tervezett beruházások. 

Budaörs a perben azt is el akarja érni, hogy függesszék fel az összegek lehívását a jogi eljárás lezárulásáig. Ezt a bíróság elutasította, ahogy azt is, hogy visszafizessék az eddig levont összegeket.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×