eur:
392.89
usd:
366.89
bux:
66389.03
2024. április 25. csütörtök Márk
Erdélyben gyógyítanak a gyermekmentők

Erdélyben gyógyítanak a gyermekmentők

Ismét gyerekeket vizsgál Erdélyben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja. A szervezet gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel is segíti a Hargita megyei intézményeket - mondta el az InfoRádiónak Molnár Márta, a a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat irodavezetője.

Évtizedek óta minden évben kétszer jár önkéntes orvosaival Erdélyben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

"Egyfelől konzultációs lehetőséget biztosítunk sérült, beteg gyermeket nevelő családoknak, másrészt iskolákban, óvodákban gyermekorvosi szűrővizsgálatokat végzünk és a helyi kollégákkal bizonyos szakmai esetekben az orvosaink konzultálnak" - mondta el az InfoRádiónak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetője.

Hozzátette: minderre azért van még napjainkban is szükség, mert Romániában az egészségügyi rendszer az itthonitól eltérően épül fel.

"Ez azt jelenti, hogy nincsen a nálunk nagyon jól működő védőnői szolgálat, az egyes településeken nincsen külön körzeti gyermekorvosi rendelés, hanem az egyetlen családorvos látja el egy faluban az állapotos anyától kezdve a haldoklón át a teljes népességet. Nincsen iskolaorvosi szolgálat és nincsen iskolafogászat sem" - ismertette.

"Tehát

kiesnek azok a szűrőpontok, amelyek korábbról jelezhetnék, hogy egy gyermek valamiféle betegséggel, problémával küzd"

- mutatott rá Molnár Márta.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat irodavezetője beszámolt arról, hogy idén gyermekgyógyász, gyermekurológus, gyermekneurológus, gyermekszemész, fül-orr-gégész tagja az Erdélyben dolgozó csapatnak.

Jelezte, hogy

általában 11-12 ezer vizsgálatot végeznek el a magyar orvosok egy évben, 

ebbe a számba beletartoznak a fogorvosi vizsgálatok is, amelyeket mozgó fogászati rendelőben végeznek el. Itt nemcsak szűrik, hanem kezelik is a gyermekeket.

"Mivel a helyi kollégákkal szoros kapcsolatot ápolunk, így orvosaink tudják, hogy egy-egy problémával hova lehet továbbküldeni a gyermekeket" - mondta Molnár Márta.

Hozzátette, hogy ha egy-egy olyan komplikáltabb esetet szűrnek ki, amelyet helyben, Hargita megyében nem tudnak megoldani, akkor megpróbálnak utána járni annak, hogy Romániában erre hogyan és hol lenne lehetőség.

"Ha ez sem tűnik járható útnak, de

van magyarországi megoldási lehetőség, akkor megszervezzük a gyermek magyarországi vizsgálatát, műtétjét, gyógykezelését.

De nagyon hosszadalmas egészségügyi ellátást Magyarországon mi sem tudunk finanszírozni" - mondta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat irodavezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch idén tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján. A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártással ismerkedhettek meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×