Nincs elég pénz a 3-as metróra, Tarlós István újra a miniszterelnökhöz mehet

InfoRádió
2017. május 12. 15:59
Közel harmincmilliárddal kérnek többet az M3-as metróvonal felújítására vállalkozó cégek az előzetesen becsültnél. Ez pedig aligha fér bele a kormány által biztosított uniós keretbe - írta a hvg.hu. A portál szerint a főpolgármester már időpontot is kapott Orbán Viktorhoz.

Hiába csökkentették a metrófelújítás és korszerűsítés műszaki tartalmát, hiába enyhítették a kivitelezők által vállalt kockázatokat a 3-as metró második kivitelezői tenderének kiírásában. A többször módosított határidejű közbeszerzési pályázat újabb körére beérkező ajánlatok így is több, mint 20 százalékkal haladják meg az előzetesen kalkulált költségeket – derült ki a tegnapi tenderbontáson a hvg.hu beszámolója szerint.

Tarlós István főpolgármester tegnap az Indexnek azt mondta, hogy a második tenderre érkezett ajánlatok sokkal kedvezőbbek, mint első nekifutásra, amikor 50 százalékkal magasabbak voltak az árak az előzetesen vártnál. A városvezető a portálnak lényegesen kedvezőbbnek írta le a jelenlegi helyzetet. A HVG információi szerint

a kivitelezői ajánlatok valóban lényegesen olcsóbbak lettek, de még így is 30 milliárddal haladják meg azt.

Ennyi pénzt pedig a főváros képtelen saját kasszából előteremteni.

Tarlós István zárt ajtók mögött már sokkal kevésbé volt derűlátó. A tegnapi tenderbontás után főpolgármesteri irodában zajló megbeszélés hangos szóváltásba torkollott.

A főpolgármester ismét találkozót kért Orbán Viktor miniszterelnöktől a hiányzó összeg pótlására.

Jövő hét közepére kapott időpontot a portál értesülése szerint.

A fővárosnak kétszer hatvan napja van, hogy a hiánypótlásokat is bevetve kitolja a tender lezárását.