Ezért fájhat a fejünk

Infostart
2017. május 11. 12:17
Nem az évszaknak, hanem az időjárásnak megfelelően kell öltözködni - mondta Noszek László fül-orr-gégész az InfoRádiónak. A pár napon belüli tíz Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet-változás könnyen okozhat felső légúti megbetegedést, vagy akár fülgyulladást - hívta fel a figyelmet a Szent Imre kórház profilvezető főorvosa.

Változékony az időjárás, ezért a téli időszakhoz hasonlóan most is nagy a felső légúti megbetegedések veszélye – mondta a Szent Imre kórház profilvezető főorvosa az InfoRádiónak.

 "Az elmúlt időszakban pár napon belül 15 foknál is nagyobb volt a hőmérséklet-változás.  Tehát amikor az egyik nap 22-24 fok van, a másik nap pedig 7-8, és akár talaj menti fagyok is jönnek éjszaka, akkor

hiába írunk májust, az időjárást úgy kell kezelni, mintha kora tavasz vagy tél lenne"

- hívta fel a figyelmet Noszek László.

Vagyis rendesen fel kell öltözni, lehetőleg rétegesen – tette hozzá a szakorvos.

Noszek László a nem szezonális problémák között említette, hogy a fül-orr-gégészek tapasztalatai szerint a rendelésekre érkező emberek jelentős része a fültisztító-pálcikák nem megfelelő használata miatt kénytelen orvoshoz fordulni.

Inkább ne használjuk ezt - ajánlotta a főorvos.

"Ha valaki mindenképpen használni akarja, akkor legalább semmiképpen ne gyakran tegye:

a napi gyakorisággal végzett fültisztító-használat biztosan káros

- hangsúlyozta a fül-orr-gégész. 

"A túl szárazra tisztított hallójárat azt eredményezheti, hogy a hallójárat bőrének védekező képessége jelentős mértékben legyengül. Ennek következtében - mivel ez egy sötét, párás, meleg lyuk - bizonyos kórokozók előszeretettel megtelepednek benne és tovább rontják a helyzetet" - hívta fel a figyelmet Noszek László.

 A túlzásba vitt fültisztítás könnyen hallójárat-gyulladást okozhat – jelezte a szakorvos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hiába írunk májust: ha hideg van, elő a sapkával!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást