eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Trükkös kérdések is voltak a töri érettségin

Ezúttal is az összetett gondolkodást igénylő feladatok dönthetik el, hogy ki milyen érdemjeggyel zárhatja a mai történelem írásbeli érettségit - fejtette ki az InfoRádiónak Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke.

Ismereteik szerint különösebb szakmai hiba nem volt az érettségi vizsafeladatokban. "Voltak köztük olyanok, amelyek komoly gondolkodást igényeltek, csak kisakkozva lehetett jól megoldani őket, és volt olyan feladat – például a kereskedelmi útvonalakra vonatkozó kérdés –, ahol nem az első feladattal volt célszerű kezdeni, itt kizárásos alapon lehetett eljutni a megoldáshoz"  mondta a szakember.

A hosszabb esszék egyike a tatárjárással, a másik a dualizmussal foglalkozott  ezek nem okozhattak nehézséget, hiszen szokásos feladatok. A rövid esszék egyike az ókori görög hitvilággal foglalkozott, egy vázakép alapján kellett megoldani a feladatot. A másik a második világháború kezdetéről szólt egy írásos forrás alapján.

Mindkét feladatban közös volt, hogy háttértudás is kellett a feladatok megoldásához, nem volt elegendő a források ismerete.

Ez önmagában nem probléma, az a helyes, ha a forrással kapcsolatos információkat a diáknak ki kell egészítenie a saját tudásával - mondta Miklósi László.

A mostani érettségire is jellemző volt, hogy egy kevésbé jó eredményt viszonylag könnyű volt elérni. Ám a gondolkodtató feladatok (amelyeknél figyelni kellett, logikai műveleteket kellett végezni, esetenként a szokásostól eltérő módon kellett gondolkodni) egy olyan szakgimnázium diákjának, ahol kisebb figyelmet fordítottak a történelemre, nagyobb kihívást okozhattak, mint egy elit gimnázium tanulójának. Ilyen különbségek bizonyosan lehettek a szakember szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×