eur:
394.32
usd:
369.62
bux:
65192.74
2024. április 19. péntek Emma

Még ma rendelkezhet adója 1 százalékáról

Mintegy 660 ezer magánszemély szerdán még leadhatja rendelkező nyilatkozatait a munkáltatójának is - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

A világon egyedülálló lehetőséget, amely szerint a megfizetett adó 1 százaléka felajánlható egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százaléka pedig egy technikai számmal rendelkező egyháznak vagy a Nemzeti Tehetségprogramnak, érdemes kihasználnia mindenkinek - emelte ki Tállai András.

Az államtitkár elmondta, hogy mintegy 660 ezren kérték, hogy szja-bevallásukat munkáltatójuk készítse el. Ők 1 százalékos rendelkező nyilatkozataikat május 10-éig lezárt borítékban leadhatják munkáltatójuknak is. A borítékra rá kell írniuk adóazonosító jelüket és a borítékot annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá is kell írniuk.

A rendelkező nyilatkozatokat a bevallástól függetlenül postán vagy személyesen is el lehet juttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) egy lezárt - a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott - borítékban, illetve az ügyfélkapun keresztül elektronikusan. Tállai András megjegyezte, hogy május 22-éig az egyéni vállalkozók is elküldhetik nyilatkozataikat.

A NAV vezetője elmondta, hogy tavaly több mint 2,1 millióan ajánlották fel érvényesen adójuk egy százalékát. A magánszemélyek döntésükkel majd 25 900 kedvezményezettet, összességében 14,5 milliárd forinttal támogattak. "Bízom benne, hogy idén még többen rendelkeznek adójuk 1 százalékáról, mint eddig bármikor" - mondta Tállai András.

Közölte, a több mint 2,7 millió, ügyfélkapuval bíró magánszemély az e-szja rendszerében néhány kattintással segíthet az általa kiválasztott civil szervezetnek, egyháznak vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak. A NAV által fejlesztett programnak köszönhetően nem kell külön kikeresni a támogatott szervezet adószámát, elég beírni a nevét, az e-szja az adatokat automatikusan behozza. Annak, aki papíron nyújtja be az 1 százalékos nyilatkozatot, a NAV honlapja segít, amelyen megtalálható a felajánlásra jogosult - mintegy 28 400 - civil szervezet, valamint egyház adata is - tette hozzá.

Kifejtette, aki adója kétszer egy százalékával egy civil szervezetet, illetve valamelyik egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot szeretné támogatni, semmiképp ne feledkezzék meg az 1+1 százalékos nyilatkozatok kitöltéséről. A rendelkezés benyújtására május 22-éig van lehetőség, ez a határidő jogvesztő, elmulasztása igazolási kérelemmel sem menthető ki - hívta fel a határidő fontosságára a figyelmet az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×