eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Veronai buszbaleset: még mindig nem fizettek kártérítést

Veronai buszbaleset: még mindig nem fizettek kártérítést

Három hónappal a veronai buszbaleset után még nem fizettek kártérítést a sérülteknek és az elhunytak hozzátartozóinak. Előleget ugyan utalt a biztosító, de az érintettek úgy érzik, számukra kedvezőtlen megállapodásra akarják kényszeríteni őket.

Több mint három hónap telt el a veronai buszbaleset óta, de a sérültek és az elhunytak hozzátartozói még nem kaptak kártérítést sem a biztosítótól, sem a Klebersberg Központtól (KK) és a harmadik érintettől, a busztársaságtól sem. A biztosítótársaság mindössze előleget fizetett az érintetteknek, bár ez utóbbi és a KK is hangsúlyozza, hogy mindent megtesz a fájdalmas esemény hatásainak csökkentéséért, de a Napi.hu értesülései szerint a háttérben tovább folyik a huzakodás-egyezkedés a biztosítóval. Egyelőre eredmény nélkül.

A biztosító felelősségi-kártérítési maximuma 1,6 milliárd forint

- egész pontosan káreseményenként és károsultak számától függetlenül hatmillió-hetvenezer euró -, a KK-nak korlátlan anyagi felelősséget kell vállalnia, ha a biztosító kerete nem lenne elegendő a kártérítések, sérelemdíjak maradéktalan kifizetésére.

A KK alá tartozó Belső-Pesti Tankerületi Központ egy ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy a károsultak segítségére legyen vagy befolyásolja a megegyezésre irányuló tárgyalásokat, de ez felvetheti az összeférhetetlenség kérdését is. A lapnak a KK úgy nyilatkozott, hogy az ügyvédet azért bízták meg, mert ezt a segítséget a hozzátartozók igényelték, és összeférhetetlenség sem áll fenn, hiszen az ügyvédi iroda nem peres képviseletre, hanem kapcsolattartásra és jogi segítségnyújtásra kapott megbízást. 

Az ügyben leginkább érintett Groupama biztosító közölte, hogy a balesetben sérülteknek és az elhunytak családtagjainak méltányos sérelemdíjat ajánlottak fel, és jelentős előleget folyósítottak mindenkinek. A biztosítási titok miatt azonban egyikről sem adhatnak ki részleteket.

A Napi.hu értesülései szerint az elhunytak rokonainak olyan sablonegyezségi megállapodást ajánlottak, amely független a hozzátartozók számától. Ezt az érintettek többsége elutasította, és csak páran hajlanak az ilyen feltételekkel való megegyezésre.

Az elhunytak rokonainak kifizetendő sérelemdíj mellett igen jelentős összeg lehet a sérültek és a súlyosan sérülteknek kifizetendő egyszeri összeg és életjáradék, ami a 17 elhunyt és tucatnyi sérült esetében vélhetően meghaladhatja a felső határt. A busztársaság felelőssége és kártérítési kötelezettsége is nyitott kérdés, bár a cég vélhetően nem képes tíz- vagy százmilliókat kifizetni egy elhúzódó pert követően sem.

A Klebelsberg Központ közleménye

Valótlanok a Napi.hu cikkében a Klebelsberg Központra vonatkozóan megfogalmazott sugalmazások, állítások, amelyek úgy állítják be a szervezetet, mintha ki akarna bújni bármilyen felelősség alól a veronai buszbaleset kapcsán. A fenntartói felelősség és kötelezettség kérdését jogszabályok határozzák meg, amelyet a Szinyei-Merse Pál Gimnáziumot fenntartó Belső-Pesti Tankerületi Központ ennek megfelelően visel. Mint az újságírónak küldött válaszban is szerepel, a Klebelsberg Központ jóváhagyásával az érintett iskola fenntartója, a Belső-Pesti Tankerületi Központ megbízott egy ügyvédi irodát, amely jártas a biztosítással kapcsolatos jogi ügyekben, hogy segítséget nyújtson a veronai buszbaleset károsultjai közül azoknak, akik ezt igényelték. A megbízás nem a károsultak képviseletére irányul, hanem a biztosító társasággal, illetve a károsultakkal történő kapcsolattartásra, valamint általános jogi tanácsadásra. A szülők - egy kivételével - folyamatosan igénybe veszik a jogi segítségnyújtást. A Klebelsberg Központ és a Tankerületi Központ, ahogy eddig is, úgy ezután is minden segítséget megad a tragédia érintettjeinek. Mélységesen elítélünk minden olyan kísérletet, amely emberi tragédiák kapcsán megalapozatlan, feltevésekre épülő, illetve hamis információkkal próbálja meg hergelni az áldozatok hozzátartozóit, és nehezíteni a kárrendezési – kárenyhítési folyamatot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×