Hetek múlva lesz kész az állatvédelmi törvény módosítása

Infostart
2017. május 6. 11:52
Csak hetek múlva, átdolgozás után nyújtják be újra az állatvédelmi törvény módosítását – közölte a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Zsigó Róbert szerint nem kerülnek rosszabb helyzetbe az állatok. Közölte: a módosítás csak technikai jellegű, az ebrendészeti hozzájárulás pedig már évek óta létező intézmény.

„A most átdolgozásra visszavont állatvédelmi törvény technikai módosításon alapul”

- jelentette ki Zsigó Róbert.

Kifejtette: „átültettünk egy európai uniós irányelvet az állatvédelem területén a magyar jogba – nemcsak mi, hanem az Európai Unió több tagországa.”

Azzal kapcsolatban, hogy erre miért volt szükség, felidézte: „korábban több helyen vizsgálódott az Európai Bizottság, és voltak fenntartásai, problémái. Ezért több helyen – így nálunk is – elindult egy kötelezettségszegési eljárás. A megbeszéléseken néhány kérdésben egyezségre jutottunk, míg a többiben azt kérte az Európai Bizottság, hogy júniusig módosítsuk a törvényt – ezt vállaltuk is”.

Összegzésként elmondta, hogy a kötelezettségszegési eljárás lezárásáért terjesztették be a törvényt.

„Ha már beterjesztettük a módosítást, akkor a kollégák jó szándékkal néhány más ponton is változtattak, hogy egyszerűbb, áttekinthetőbb legyen a törvény.

Nem változtattak azonban a szöveg lényegén, egyszerűen csak átszámoztak néhány paragrafust”

- fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

Az ebadó ügyével kapcsolatban elmondta: ebrendészeti hozzájárulást a 2012. január 1-je óta hatályban lévő törvény alapján vethetnek ki az önkormányzatok a képviselő-testületek döntése alapján.

A törvénymódosítást átdolgozásra kértük vissza. Sok javaslatot kaptunk a civil szervezetektől, ezeket kiértékeljük, és hamarosan a javaslatokat az országgyűlés elé tudjuk terjeszteni.

Ez biztosan heteket jelent”

- jelentette ki Zsigó Róbert.

Hozzátette, hogy nem az állatvédelmi törvényt, hanem az állatvédelemmel kapcsolatos jogi környezetet próbálják úgy átalakítani a civil szervezetek módosító javaslatai alapján, hogy az értékek megmaradjanak, de előre is tudjanak lépni.

Az államtitkár úgy látja, számos eredményt elértek 2010 óta, ezt támasztja alá az is, hogy a kimutatások szerint csökkent a kóbor kutyák száma. Példaként említette, hogy elindult az ivartalanítási program a menhelyi kutyák számára, így ezer menhelyi kutyát ivartalanítottak, és bevezették az ebek kötelező chipezését, jelölését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hetek múlva lesz kész az állatvédelmi törvény módosítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást