eur:
394.97
usd:
371.83
bux:
66271.03
2024. április 16. kedd Csongor
Így lehetnek egészségesebbek az iskolai büfék

Így lehetnek egészségesebbek az iskolai büfék

Az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ segítségét kéri az Emberi Erőforrások Minisztériuma abban, hogy felbontható legyen annak az iskolai büfének a szerződése, ahol nem csak egészséges élelmiszert vásárolhatnak a gyerekek.

A vizsgált iskolai büfék háromnegyedében már egészséges termékeket és gyümölcsöket lehet kapni, de bizonyos helyeken, a büfékben és az automatákban is még jelen vannak a cukrozott üdítőitalok, édességek és energiaitalok – mondta az InfoRádiónak a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Beneda Attila szerint ezen a tendencián még változtatni kell, és ehhez kérték az oktatási hivatal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segítségét is.

A tankerületeknek megvan a lehetőségük arra, hogy a büfét üzemeltető céggel szerződésben rögzítsék, hogy

a megállapodást felbonthatják, ha nem tartják be a népegészségügy szempontjából fontos jogszabályokat.

Ez a fiatalok egészségi állapota szempontjából ez fontos kérdés - emelte ki.

A helyettes államtitkár úgy véli, a törvények kellő jogszabályi környezetet adnak ahhoz, hogy az egészséges étkezést a mostaninál sokkal intenzívebben vezessék be a büfékben. Ugyanakkor hozzátette, hogy a szülőknek ki kell kényszeríteniük a büfékből azt, hogy a gyerekek csak egészséges ételekhez juthassanak.

Ha egy szülő azt látja, hogy gyereke iskolájában energiaitalt is kínálnak, akkor azt az intézményben, a tankerületnél és a kormányhivatalnál is jelezheti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×