eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Tiszta vizet önt a kormány a kútba - de mennyiért?

Tiszta vizet önt a kormány a kútba - de mennyiért?

A 80 méternél nem mélyebb kutakat engedély és bejelentés nélkül lehet létesíteni, feltéve, hogy csak a házi vízigényt elégítik ki, a meglévő kutak után pedig nem kell fizetni - ezt a törvényjavaslatot terjesztette a kormány a parlament elé, írja a Napi.hu.

Egy tavalyi törvény előírta, hogy a 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutak fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. Ez év márciusában a kormány honlapján megjelent egy belügyminiszteri rendelet tervezete, amely egy olyan űrlapot is tartalmazott, amely a telkeken lévő kutak kivitelezési, továbbá üzemeltetési és fennmaradási engedélyéhez kellett volna kitölteni, és még azt is meg kellett volna adni, hogy a tulajdonos naponta és melyik idényben hány köbméter vizet vesz ki a kútból.

A tervezett kútbejelentési kötelezettségre akkora volt a felháborodás, hogy a kormány illetékese közölte: visszalépnek tervüktől. Ezt iktatná most törvénybe is a kabinet, bár a törvénytervezetre még a parlamentnek is rá kell bólintania - írja a Napi.hu.

Továbbra is csak engedéllyel lehet - mélységtől függetlenül - kutat fúrni a karsztvízkészlet eléréséhez, illetve ha a vízkivétel nem házi, hanem gazdasági célt szolgál. A törvényjavaslat kitér arra is, hogy aki házi kút létesítéséhez, illetve fennmaradásához kért engedélyt múlt év június harmadika után, annak visszajár a befizetett illeték.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×