eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem dicsőség ennek a listának az elején lenni

Hazánkban a hetedik legnagyobb az iskolai rendszert idő előtt elhagyók száma, és szintén a hetedik legrosszabbak vagyunk a felsőfokú végzettségű emberek arányában az Európai Unió 28 tagállama között - derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból.

Az egész Európai Uniót tekintve csökkent azoknak a fiataloknak a száma, akik legfeljebb másodfokú - vagyis érettségivel, szakképesítéssel - fejezik be tanulmányaikat. Míg 2002-ben a 30 és 34 év közötti uniós állampolgárok mintegy 23.6 százaléka rendelkezett csak felsőfokú végzettséggel, addig 2016-ra ez a szám 39,1 százalékra emelkedett - írta a napi.hu.

A leglátványosabb az emelkedés az ebbe a korcsoportba tartozó nőknél: 24,5 százalékról 15 év alatt 43,9 százalékra emelkedett. Ez az arány már most magasabb, mint az Európa 2020 stratégiában meghatározott célérték, amely a 30-34 évesek 40 százalékát tartaná az oktatási rendszerben a diplomázásig - írja az EU statisztikai hivatala.

A legtöbb fiatalnak Litvániában van valamilyen felsőfokú végzettsége: itt 58,7 százalékuk rendelkezik diplomával vagy más okleveles képesítéssel. A második Luxemburg, ahol 54,6 százalék ez az arány, a harmadik Ciprus 53,4 százalékkal.

Magyarország a lista hátsó felében szerepel, a 21., de a régiós versenytársak közül megelőzzük a cseheket, a szlovákokat és a horvátokat is. A legrosszabb arány Romániában van, ahol csak a fiatal felnőttek 25,6 százaléka rendelkezik gimnáziuminál magasabb végzettséggel. Nálunk ez az arány közel 35 százalék.

A 18-24 év közötti korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon a hetedik legnagyobb az unióban: a hazai fiatalok 12,5 százaléka nem rendelkezik középfokú végzettséggel, és nem is tanul tovább. Ez jóval a 10,8 százalékos uniós átlag alatt van, de a régióból is csak Romániában rosszabb a helyzet. A legjobban a horvátok, a litvánok és a szlovákok vezetik a listát, ahol az 5 százalékot sem éri el a képzetlen 18-24 évesek aránya.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×