eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Lázár János kemény üzenetet küldött minisztertársának

Lázár János kemény üzenetet küldött minisztertársának

Folytatódik a vita a Szeged és Hódmezővásárhely közötti villamosvasútról: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Délmagyarországnak adott interjúban ismét odaszúrt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, és azt mondta, létezik egy határ, amit nem lehet átlépni

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train, és a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus azt kérte a kormánytól, az aránytalanul megnövekedett költségek miatt ne vállaljon kötelezettséget a beruházás megvalósítására.

Lázár János a Délmagyarországnak adott interjúban ki is fejette, mi a problémája a tervezett fejlesztéssel. Szerinte a tramtrain Szeged ötlete volt, tőle vette át Hódmezővásárhely, nyolcévnyi munka végén állt össze a megvalósíthatósági tanulmány, amely a teljes költséget 23,5 milliárd forintban határozta meg, majd a beruházás előkészítését átadta a város a magyar államnak, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőnek, a MÁV-nak és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM).

A miniszter nem érti, hogyan lett a beruházásra szánt 23 milliárd forintból mára 48,5 milliárd.

Egy tavaly májusi NFM-előterjesztés szerint 13,2 milliárd lesz a pálya-korszerűsítés, és 10 milliárd a járműbeszerzés, idén márciusban 32,5 milliárdos pályaépítésre és 16 milliárdba kerülő szerelvényekre tett javaslatot.  Lázár János írt tíz kérdést a minisztériumnak, hogy egyáltalán támogatják-e ezt a beruházást.

"Egyszer azt mondják, hogy kevés lesz az utas, nem térül meg, 2017 márciusában viszont javasolják, hogy költsünk el rá 48 milliárdot - mondta a miniszter. - Az összegre feltett kérdésemre azt mondják, a közbeszerzés szabályos volt. De ez nem válasz."

Lázár szerint a városnak az az érdeke, hogy a tramtrain megvalósuljon, de a teljes összeget nem tudja elfogadni.

"Nem presztízsberuházást szeretnénk, hanem reálisat. Át kell gondolni, újra kell tervezni. Ez egy-másfél éves késést jelenthet - jelentette ki az interjúban. - A kormány nem enged meg akármit, és a szabályokat mindenkinek be kell tartania. Nekem hódmezővásárhelyi polgárként sem elfogadható, hogy egy év alatt ennyivel drágább lesz valami.

Ez szimbolikus ügy, a kormánynak nemet kell mondania a túlárazásokra."

A miniszter szerint voltak, akik úgy gondolták, hogy „a projekt ugyan nem áll meg a saját lábán, de Lázár miatt megcsináljuk. Majd eladjuk Lázár nevével a költségvetésnek". Az interjúban vérlázítónak nevezi az NFM-válasznak azt a részét, amely szerint ha nem fizeti ki az unió, kifizetheti az állam. Úgy látja, hogy nem fordítottak rá elég figyelmet, mondván, úgyis meglesz rá a pénz.

Lázár úgy nyilatkozott, az a terve, hogy példát statuál: 

"Létezik egy határ, amit nem lehet átlépni. Senkinek sem. Ha én nem léphetem át, akkor más se. Ezt tekinthetjük üzenetnek is, minden irányba."

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×