Ma van a csend napja, ezt hallgassa meg!

InfoRádió
2017. április 26. 21:28
Mára Európában a környezeti zaj lett a korai halálozás második leggyakoribb oka. A nagyvárosok lakosságának mintegy 30 százalékát éri egészség károsító zajterhelés. A csend napja alkalmából Muntág András zajvédelmi szakértőt kérdezte az InfoRádió.

Sokféle hatása van a zajnak az alvászavartól kezdve a beszédérthetőség zavarán át egészen a halláskárosodásig - mondta Muntág András zajvédelmi szakértő. Az alvászavar 30-40 decibel táján kezdődik, a halláskárosodás 85-90 decibel táján figyelhető meg.

Ha rövid ideig tart, akkor ki lehet pihenni, ha hosszabb, akkor maradandó károsodást okoz a zaj. 

Lehet mérni bizonyos testi reakciókat, például a szívverés gyorsulását, a vérnyomás emelkedését, bizonyos stresszre hasonlító tüneteket.

"55 decibel táján húzzuk meg azt a határt, amely az ember komfortérzetét zavarja. Ebből a szempontból a nagyvárosok rossz helyzetben vannak, mert az utcán 60 decibel alatti zaj ritkán fordul elő, sőt a forgalmasabb utak mellett 75-80 decibel is éri az embert" - mondta a szakember. Budapest vezet a magyar városok között,

a lakosság 30 százaléka 60 decibel feletti zajterhelést kap.

"Alattomos problémáról van szó, mert úgy gyűlik az emberben, hogy a hatása csak évekkel később mutatható ki" - figyelmeztetett Muntág András. A fővárosban a közúti közlekedési zaj okozza a legnagyobb problémát, törvényszerűen ahol nagy forgalom van, ott nagy zaj van, ezért a Széll Kálmán tér környéke, az Üllői út és a Rákóczi út számít a legzajszennyezettebb területnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
170426 BEL1 1230 Csend Napja - Muntág András FA
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást