eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ítélet várható a fényevők perében

Ügyészi és védői perbeszédekkel folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán a fényevők néven elhíresült büntetőper, amelyben a vád szerint egy 19 hónapos kisfiú alultápláltság miatt meghalt.

A szakértői vizsgálat egyértelműen megállapította, a gyermek egészségesen született – hangsúlyozta az ügyész a Magyar Idők beszámolója szerint. Hozzátette: a vízfejűség később alakult ki, ahogy a lábdagadás is tipikus éhezési tünet, a zöld széklet pedig a nem megfelelő táplálkozásra utal.

A vádhatóság szerint nem az alternatív medicina a bűn, hanem a felelőtlenség és elvakultság, amely a tragédiához vezetett: meghalt egy gyermek, és senki sem avatkozott közbe.

Az ügyészség az ítélet súlyosbítását kérte, a szülők mellett börtönbe küldené a természetgyógyászt és a háziorvost is. Ismert: az agárdi szülők hiába éltek jó módban, a hagyományos orvoslástól elfordulva hagyták, hogy másfél éves kisfiuk éhen haljon. A gyermek csontsoványra fogyott, mindössze négy kilogramm volt, amikor alultápláltság és kiszáradás miatt a keringése összeomlott.

Az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék gyermekkorú személy sérelmére különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében a szülőket és a nagyszülőket is 15 év börtönbüntetésre ítélte. Az ötöd- és hatodrendű vádlottakat is bűnösnek találták: a természetgyógyászt két év fogházra ítélték három év próbaidőre felfüggesztve, a háziorvost egy év felfüggesztett fogházra. A szülők és nagyszülők védője tegnap az elsőfokú ítélet és így a szakértői vélemény hatályon kívül helyezését kérte, s új eljárást indítványozott.

– Nem fényevők, az egész koncepciót a média találta ki. Szó sincs arról, hogy szándékosan bántani akarták volna a fiukat, számos bizonyíték volt arra, hogy az anyatejes táplálás mellett próbálkoztak tápszerrel is – hangsúlyozta Sándor Csaba. A kisfiú halálát szerinte egy tünetegyüttes okozta, amelyet az ügyészség által kirendelt szakértő nem megfelelően vizsgált ki. Csütörtökön a vádlottak felszólalhatnak az utolsó szó jogán, és várhatóan ítéletet hirdet a bírói tanács.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×