eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Félmilliárdos pályázat megszerzése volt a cél - vádat emeltek Mengyi Roland fideszes képviselő ellen

Félmilliárdos pályázat megszerzése volt a cél - vádat emeltek Mengyi Roland fideszes képviselő ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség kiemelt jelentőségű ügyben vádat emelt dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselővel és hat társával szemben a Fővárosi Törvényszéken - tudatta a főügyészség.

Az ügyészség az országgyűlési képviselőt bűnsegédként

különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja

- közölte Keresztes Imre főügyész.

A vádirat szerint dr. Mengyi Roland és társai 2015. év tavaszán elhatározták, elérik azt, hogy a közeljövőben szociális szövetkezetek számára Európai Uniós forrásból származó pályázatot írjanak ki azért, hogy az azon elnyerhető összeget jogellenesen – valós teljesítés nélkül – saját maguk megszerezzék.

Dr. Mengyi Roland a pályázati pénzből történő részesedés fejében vállalta, hogy a pályázat kiírása érdekében közreműködik.

E tárgykörben a vádlottak többször egyeztettek. Dr. Mengyi Roland társaival az egyik találkozójukon azt közölte, hogy 5 millió forintot kell fizetniük a döntéshozónak ahhoz, hogy hivatalos útra terelődjön a pályázat, míg további 5 millió forintot a pályázat kiírásáért.

Az érintettek összegyűjtötték az első részletként kért 5 millió forintot, melyet dr. Mengyi Roland barátjának juttattak el.

A vádlottak célja a pályázatok benyújtásával az volt, hogy a pályázaton elnyerhető teljes összeghez a saját célra történő felhasználás érdekében hozzájussanak.

A vádlottak a pályázati célok megvalósítására alkalmas, annak megfelelő tevékenységeket nem szándékoztak végezni. Megállapodásuk szerint ezek helyett csupán a csalás lelepleződésének veszélyét csökkentő, látszólagos tevékenységeket végeztek volna el.

 A vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján összesen 499.996.391 forint költségvetési támogatást kíséreltek megszerezni.

A pályázatokat – a befogadási feltételek nem teljesítése, illetve a pályázati kérelmek formai hibái miatt – elutasították, így vagyoni hátrány nem keletkezett.

A dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele – a halmazati szabályok szerint – 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyészség dr. Mengyi Roland társait különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész indítványára az országgyűlési képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés 2016. szeptember 12-én felfüggesztette, majd a Központi Nyomozó Főügyészség dr. Mengyi Rolandot 2016. október 10-én hallgatta ki gyanúsítottként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×