eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Áder új megoldást javasolt CEU-ügyben - a nap hírei

Új megoldást javasolt a feltételek teljesítésére a CEU-nak Áder János államfő. Több témáról is egyeztet a tervek szerint jövő héten a miniszterelnökkel a főpolgármester. Folyamatos a gyógyszerellátás a budaörsi gyógyszerraktárban történt tűz után. A nap legfontosabb hírei április 25-én.

Új megoldást javasolt a felsőoktatási törvénymódosításban rögzített feltételek teljesítésére a CEU-nak a köztársasági elnök. Áder János a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban a diákok kérdésére egyik megoldásként azt mondta: a CEU nonprofit alapítványnak elegendő lenne, ha megállapodna egy New York államban működő egyetemmel, hogy az végezze ottani képzéseit. Teljesíthetőnek tartja azt is, hogy előzetes megállapodás jöjjön létre az amerikai és a magyar kormány között. Az Európai Bizottság a tervek szerint szerdán tárgyal a felsőoktatást érintő magyar szabályozásról.

A miniszterelnök szerint a mezőgazdaságnak a jövőben is Magyarország egyik stratégiai ágazatának kell lennie. Orbán Viktor az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének átadásakor beszélt erről. Az új vágóhíd a termelés felfutásakor több mint 600 embernek ad munkát.

A többi között az önkormányzati szférában dolgozók bérhelyzetéről is tárgyal a tervek szerint a jövő héten a miniszterelnökkel a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta Orbán Viktorral egyeztetne a csatornázási művek tulajdoni viszonyainak tisztázásáról, emellett a közterület-felügyelet általános szerepéről is. A főpolgármester beszélt arról is, hogy a remények szerint még a héten megvalósuló BKV bérmegállapodás fedezete összesen 7 milliárd forint. Tarlós István megismételte, hogy 3-as metró infrastrukturális rekonstrukciója nyáron elkezdődhet, de a befejezés végső határideje 2020-ra csúszik.

Nem változtatott az alapkamat 0,9 tized százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatfolyosó sem változott. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Elemzők szerint a jegybank a jövő év közepéig is kivárhat az alapkamat emelésével.

A munka törvénykönyve módosításáról szóló javaslat visszavonását kezdeményezte a parlament gazdasági bizottsága. A testület ülésén felszólaló szakszervezeti vezetők egybehangzóan azt kérték, hogy a bizottság ne támogassa az Országgyűlés előtt lévő javaslatot, mert az szerintük növelné a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

Az oktatási államtitkár szerint gyors és pozitív változást hozhat a köznevelés átalakításában az iskolák informatikai fejlesztése. Palkovics László a kulturális bizottság ülésén elmondta: a felmérések alapján a magyar iskolák esélyteremtő képessége nem jó. A kilencedik évfolyamról, a középiskolai felvételiről szakmai vita zajlik, kormánydöntés még nincs.

Csaknem 935 millió forintos kártérítést ítélt meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek az Emberi Jogok Európai Bírósága. A testület az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt döntött így.

Magyarország fellebbez a bangladesi bevándorlók ügyében hozott strasbourgi döntés ellen - közölte Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülése után. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nemzetközi egyezménybe ütközik az, ahogy Magyarország a menedékérőkkel a határ mellett felállított tranzitzónákban bánik.

Vádat emelt az ügyészség Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselővel és hat társával szemben. A vádirat szerint a politikus és társai a szociális szövetkezetek számára kiírt európai uniós pályázatokon elnyerhető összegeket akarták saját maguk számára megszerezni.

Hiánytalan és folyamatos a gyógyszerellátás - hangsúlyozta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a budaörsi gyógyszerraktárban történt tűz után. Senki nem sérült meg - mondta az InfoRádiónak Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Mérgező anyag nem került a levegőbe.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×