Az Andrássy úton tüntettek az orosz befolyás ellen

InfoRádió
2017. április 24. 21:08
Mivel az orosz nagykövetségtől kitiltották őket, az orosz befolyás növekedése ellen demonstrálók az Andrássy út 100-as számnál gyülekeztek. A résztvevők innen a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz vonultak.

Demonstrálók gyűltek össze a budapesti orosz nagykövetség közelében hétfő este. A demonstrációt eredetileg az orosz nagykövetség elé szervezte az Állítsuk meg Moszkvát elnevezésű Facebook-csoport, ám a rendőrség lezárta az épület közvetlen területét, ellehetetlenítve, hogy ott tüntessenek. Emiatt a szervezők azzal buzdították a kormány ellen tiltakozókat: ne engedjék, hogy a hatalom elnémítsa őket - írta a Népszava. A gyülekezőt áthelyezték az Andrássy út 100. szám elé, onnan vonultak át a Fidesz Lendvay utcai székházához.

A felszólalók szerint az elmúlt években aggasztóan nőtt Moszkva befolyása Magyarországra.

Lányi András író, filozófus szerint a kormány olyan diktatúrákhoz közeledik, amelyek az ellenfeleiket "elteszik láb alól, börtönbe zárják". Példaként említette Oroszországot, Azerbajdzsánt és Iránt. Úgy fogalmazott, hogy a 21. század veszélyes korszaknak ígérkezik, a Kelet és a Nyugat ugyanis távolodik egymástól - tudósított az MTI.

Antal Nikoletta Henrietta, a Városliget átalakítása ellen tiltakozó egyik csoport aktivistája arra buzdította a résztvevőket, hogy lépjenek a nyugati életforma és értékrendek felé.

A klubradio.hu szerint nagyjából 70 rendőrautó, 500 rendőr lehetett a környéken. A tüntetők létszáma a portál szerint 1500-2000-re tehető.

A beszédek után sokan hazaindultak, de a Fidesz Lendvay utcai székházánál folytatódott a megmozdulás, a Népszava szerint mintegy 1000 emberrel. Itt a rendezvény végén a szervezők békés távozásra szólították fel a résztvevőket, majd közösen elénekelték a Himnuszt. A tömegből ezután azt skandálta: "Mocskos Fidesz!", "Európa!", majd "Szabad ország, szabad egyetem".