eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az LMP lépett a CEU-ügyben - a nap hírei

A miniszterelnök szerint minden feltétel adott a sikeres magyar-grúz gazdasági együttműködéshez. Nem döntött a kilenc évfolyamos általános iskoláról, sem a középiskolai felvételik átalakításáról a kormány - közölte az oktatási államtitkár. Benyújtotta a felsőoktatási törvény módosítása elleni beadványát az Alkotmánybírósághoz az LMP. A nap legfontosabb hírei április 21-én.

A miniszterelnök szerint minden feltétel adott a sikeres magyar-grúz gazdasági együttműködéshez. Orbán Viktor Tbilisziben a magyar-grúz üzleti fórumon hangsúlyozta: a grúz kormány hasonló programokat, reformokat valósít meg, mint Magyarország a közelmúltban.

A kormány nem döntött sem a kilenc évfolyamos általános iskoláról, sem a középiskolai felvételik átalakításáról- közölte az oktatási államtitkár a sajtóban megjelent hírekre reagálva. Palkovics László azt mondta: a szakmai vitát a következő időszakban zajlik majd. A Nemzeti tanterv átalakításáról az államtitkár azt mondta: a kabinet felülvizsgálná a tanítási szünetek elosztását és újragondolná az egész-napos iskolát.

Benyújtotta a felsőoktatási törvény módosítása elleni beadványát az Alkotmánybírósághoz az LMP. Szél Bernadett, társelnök kifejtette: a párt tartalmi és formai okok miatt is alkotmányellenesnek ítéli a felsőoktatási törvény módosítását. A beadványt szocialista, jobbikos és független parlamenti képviselők is támogatták. Közben amerikai szenátorok egy csoportja levelet küldött a miniszterelnöknek, amiben felszólítják Orbán Viktort, hogy találjon elfogadható megoldást a CEU budapesti működésének folytatására.

Az egészséges étkezés népszerűsítésére írt ki pályázatot iskoláknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Novák Katalin, a családi ügyekért is felelős államtitkár szerint a pályázatra iskolai alapítványok jelentkezhetnek május 19-étől, a keretösszeg 6,8 milliárd forint.

A Munka törvénykönyve tervezett módosításainak hatására hívta fel a figyelmet az MSZP-alelnöke. Gúr Nándor elmondta: a munkaidő-szervezésről szóló kormánypárti javaslat szerint a dolgozók akár 400-500 óra munka elvégzésére lennének kötelezhetők túlórapótlékok nélkül.

A rendkívüli időjárás miatt több út továbbra is járhatatlan, számos település nem, vagy csak részben megközelíthető - közölte a rendőrség. Négy megyében összesen hét út továbbra is járhatatlan. Még mindig nincs áramszolgáltatás Vas megy több településén. Ezeken a településeken folyamatos a rendőri jelenlét.

Belgiumban jelentkezett a rendőrségen és tisztázta magát a párizsi merénylet miatt körözött férfi. Az illetőnek nincs köze a merénylethez. A francia hatóságok az esti támadás után lelőtték az elkövetőt, aki tüzet nyitott egy rendőrbuszra Párizs belvárosában. Egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam terrorista szervezet vállalta magára.

A törökországi népszavazás érvénytelenítését kérelmezte a legfelsőbb bíróságnál a legnagyobb török ellenzéki párt. Korábban más pártok a Legfőbb Választási Tanácshoz fordultak hasonló kérelemmel. A nem hivatalos adatok szerint a szavazók szűk többsége igennel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek értelmében megszűnne a miniszterelnöki tisztség, hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×