eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kilenc települést vágott el az időjárás, itt az újabb figyelmeztetés

Kilenc települést vágott el az időjárás, itt az újabb figyelmeztetés

A sok csapadék miatt már nem, de a viharos szél és a hófúvás veszélye miatt továbbra is első- és másodfokú figyelmeztetések, riasztások vannak érvényben az országban. Több utat lezártak, 113 településen akadozik az áramellátás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: a Dunántúlon és a keleti országrészben is viharossá fokozódik szél. A Dunántúl nyugati részén 90-100 kilométer/óra közötti lökések is előfordulhatnak.

A viharos szél miatt

Vas és Zala megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés.

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

A Bakonyban a viharos szél nagyobb területen okozhat hófúvást. Emiatt Vas és Zala megyében másodfokú, Veszprém megyében elsőfokú a figyelmeztetés. Ezeken a területeken továbbra is hótorlaszokat emel a szél.

Mi várható?

Csütörtök estétől mérséklődik majd a légmozgás, addig 20 milliméternél kevesebb, vegyes halmazállapotú csapadékra lehet számítani. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. A magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. Síkvidéken a lehulló hó olvad vagy elolvad. A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain újabb 5-15 centiméter friss hó valószínű.

Csütörtökön a nap második felében inkább már csak az Alföld déli részén és a Dunántúl délkeleti megyéiben lehet számottevő mennyiségű vegyes csapadék (a Mecsekben tapadó hó) - írták.

A hőmérséklet délután 3-9 Celsius-fok között valószínű, késő estére 1-4 fok közé hűl le a levegő.

Gondok az árammal

Nyolc megye 113 településén akadozik az áramellátás.

Ez 18 ezer fogyasztót érint

– közölte az InfoRádióval az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője, Mukics Dániel.

A sorozatos fakidőlések miatt várhatóan csütörtök délig szünetel a vasúti forgalom Bakonyszentlászló és Zirc között - közölte a Mávinform. A Győr-Veszprém vonalon a vonatok csak Győr és Bakonyszentlászló, valamint Zirc és Veszprém között járnak. A 82-es út Bakonyszentlászló és Zirc közötti szakaszán a közútkezelő korlátozást vezetett be, így azon a szakaszon pótlóbuszok sem tudnak közlekedni.

Kilenc elzárt település

Az Útinform tájékoztatása szerint leszakadt ágak, kidőlt fák okoznak fennakadást a Mátrában, a Bükkben, a Pilisben és most már Vas megyében, Szeleste környékén. Az M86-os autóutat Szombathely felé, a 97-es km-nél egy leszakadt vezeték miatt akadozik a közlekedés.

Fakidőlés miatt lezárták a Mátrában a 24-es főutat a mátrafüredi és a parádsasvári elágazás között, a 2408-as jelű utat, Mátrakeresztes és a 24-es főút között, a 24113-as jelű utat, amely Mátraszentlászlóra, illetve Mátraszentistvánra vezet.

Elzárt település Galyatető, Mátraháza, Mátraalmás, Kékestető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván és Mátraszentimre. Az éjszakai órákban a további fakidőlések miatt a veszélytelenítést felfüggesztettek.

A Pilisben nem járható a 1111-es jelű út Esztergom és Pilisszentkereszt között, a 1116-os jelű út Visegrád – Pilisszentlászló között. Ugyanakkor Dobogókő, Szentendre felől újra elérhető.

A Bükkben fakidőlés miatt lezárták a a 2513-as jelű utat Ómassa elágazás Mályinka között, a 2505-ös jelű összekötő utat Felsőtárkány és Lillafüred között, 25139-es jelű út bánkúti bekötőutat, a 2519-es jelű utat a bükkszentlászlói elágazástól Hollóstetőig. Vízátfolyás miatt nem járható a 25127-es jelű út Dédestapolcsány és Tardona között. Elzárt település Bükkszentkereszt és Répáshuta.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×