eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Friss információk a Galyatetőn a hó fogságába esett 200 emberről

Friss információk a Galyatetőn a hó fogságába esett 200 emberről

Három napra elegendő ellátás és az ivóvíz is biztosított annak a mintegy 200 vendégnek, akik a hirtelen lehullott félméteres hó miatt egy galyatetői szállodájában ragadtak. Az InfoRádió a Hunguest Hotels vezetőségének egy tagját és egy vendéget is elért.

A fő probléma az, hogy a környék vízellátása a tegnap óta jelentkező áramszünet óta erősen korlátozott - mondta az InfoRádiónak a Hungest Hotels vezérigazgató-helyettese, Szatmári Szabolcs. Van egy nagy teljesítményű dízelgenerátoruk, amely kielégíti az épület funkcionális igényeit. Nincs áramszünet, csak az éjjel nem volt áram mintegy 2 órán keresztül, mert nem volt a generátorban elegendő üzemanyag, ami miatt "tartalék" üzemmódba kapcsolt. Azóta viszont folyamatos az áramellátás, most 70-72 órára elegendő üzemanyag van benne.

Az ivóvíz-ellátást a szálloda palackos víz tartalékából oldják meg, és a katasztrófavédelem a közútkezelő segítségével még közel 500 liter palackos vizet is felszállított.

Reggelit, ebédet, vacsorát kapnak a vendégek, az ellátásuk akár 3 napra is megoldott lenne.

Szatmári Szabolcs szerint ha egészségügyi probléma alakulna ki, akkor a közútkezelő vagy a katasztrófavédelem speciális gépjárműveivel egy-egy személyt, vagy szükség esetén egy 3-4 fős csoportot lehetne mozgatni. Arra azonban sem az út állapota, sem az egyéb környezeti feltételek nem alkalmasak, hogy 80-100 autó induljon el a hegyen, vagy busz közlekedjen az úton.

A katasztrófavédelem várakozásai szerint az éjszaka folyamán sikerülhet megtisztítani az útszakaszt, és a jelenlegi tervek szerint reggel 8 körül meg tudják nyitni az utat.

Fél méteres hó

A szomszédos Galyatető Turistacentrum vezetője úgy látja: a környékbeli utakon legfeljebb téli gumival, de leginkább csak hólánccal lehet közlekedni. Összesen 54 centi hó esett. A fent rekedt emberek egymásnak segítenek az autóik kiásásában.

Csak ha muszáj elindulni

A katasztrófavédők szerint két irányba lehet elhagyni a hotelt, Gyöngyös irányába és Pásztó felé.

"Most azt tervezik, hogy katasztrófavédelmi, tűzoltósági felvezetéssel saját autóval elindulhatunk, egy-egy csoport mindkét irányba, saját felelősségre. Gyöngyös felé csakis négykerék-meghajtású autóval lehet menni. Mi Pásztó felé megyünk, mert arra lejt az út és nem kell a havas, jeges úton emelkedőn kapaszkodni. Erre viszik le azokat is, akiknek muszáj elhagyniuk a hotelt, de nincs autójuk, busszal jöttek" - mondta az InfoRádiónak Kovács Zsófi Lili, az egyik szállodavendég. Ők azért indulnak el, mert hamarosan elutaznak, repülőre kell majd szállniuk.

Az ajánlás egyébként az emberek biztonsága érdekében az, hogy aki tud, maradjon a szállodában, mert az ellátás biztosított, és reggel nyolckor már 60 százalékos biztonsággal el lehet majd indulni. 

Kovács Zsófi Lili elmondta: ők szerencsések voltak, a wifin kívül mindenük megvolt, de úgy hallották, hogy a környékbeli vendégházakban és alkotóházakban néhányan rosszabbul jártak, mert áram és meleg víz nélkül maradtak.

Azt egyelőre nem tudni, mennyien maradnak a szállodában, jelenleg az autókat ássák ki a hóból a vendégek. A Pásztó irányába indulók többen vannak, mint a Gyöngyös felé utazók, de a legtöbben, az InfoRádiónak nyilatkozó vendég szerint a vendégek mintegy harmada, fele indul csak útnak. Sokaknak nyári gumi van az autóján, úgy pedig nagyon rizikós lenne elindulni ilyen havas, jeges utakon lefelé a hegyről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×