Egyszerűsödhetnek a közműszabályok

Infostart
2017. április 20. 14:55
Az ellenzék is támogathatónak tartja a közmű-bekötési eljárások egyszerűsítésére, illetve bizonyos fogyasztás-mérők bekötési díjának csökkentésére benyújtott kormányzati módosítást.

Új területen folytatódhat a kormány két évvel ezelőtt megkezdett bürokrácia-csökkentési politikája: a hivatali ügyintézés mellett

a közmű-csatlakozás területén is egyszerűsödhetnek az állampolgárok és a vállalkozások mindennapjai

– fogalmazott Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára expozéjában.

"A közmű-csatlakozási kérdéskör kapcsán az alábbi fő problémakörök megoldását tartalmazza a javaslat: a magas díjszabály problémaköre, a gázmérők cseréjével kapcsolatos szabályok, az elosztótársaságok túlzott mérlegelési jogkörének korlátozása, valamint az elosztó-társaságok hatósági jogkörének a megvonása" - ismertette az államtitkár.

Bodó Sándor a Fidesz részéről maga is túl bonyolultnak látta a villamosáram-, a földgáz- és a vízközmű-bekötési eljárások szabályozását.

"A nemzetközi példákat is tekintve

Magyarországon az ilyen jellegű fejlesztések időintervalluma és bonyolultsága egészen kriminális"

- jelentette ki a kormánypárti politikus.

Józsa István, a szocialista párt vezérszónoka szükségesnek nevezte a javaslatot, ám kevesellte.

"Ez a törvényjavaslat a hazai versenyképesség strukturális problémáit nem képes orvosolni és önmagában a bürokráciacsökkentés, a rezsicsökkentés a közmű-csatlakozások terén kevés eredményt hozhat" - vélekedett az MSZP-s politikus.

Kepli Lajos a Jobbik részéről támogatható célnak nevezte a bürokráciacsökkentést, de némi kritikát is megfogalmazott.

"Arról nem szól sehol a törvény, hogy az így kiesett bevételeket a másik oldalról az állam kompenzálja-e, vagy pedig tovább folyik a közmű-szolgáltatók nehéz helyzetbe hozása, ne adj' Isten ellehetetlenítése" - vetette fel az ellenzéki képviselő.

Csepreghy Nándor erre előterjesztői zárszavában azzal reagált, hogy jelenleg a közmű-szolgáltatók tényleges munkavégzés nélkül is számlázhatnak ügyfeleiknek, ám a módosítás nyomán csak azt a munkát fizettethetik meg, amit valóban elvégeztek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egyszerűsödhetnek a közműszabályok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást