eur:
393.2
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Újabb kör az óraátállítás ügyében

Újabb kör az óraátállítás ügyében

Ismét szóba került az óraátállítás eltörlésének ügye az Országgyűlésben: miért hátrált ki a kormány az előterjesztés mögül?

Az erről szóló jobbikos javaslat egyik kezdeményezője a fejlesztési tárca államtitkárától kérdezte meg, hogy miért hátrált ki a kormány az előterjesztés mögül. Fónagy János ésszerűségi és gazdaságpolitikai érvekkel indokolta a lépést. Sigmond Árpád összefoglalója.

Még tavaly nyújtotta be a Jobbik az óraátállítás eltörlését célzó határozati javaslatát, amelynek értelmében nem a normál, hanem a Magyarországon több mint 35 éve alkalmazott nyári időszámítást tartanák egész évben, így míg nyáron Ausztriával, télen Romániával lenne Magyarország azonos időzónában. A Ház decemberben le is folytatta a tervezet általános vitáját, ekkor még a kormánypártok nem foglaltak egyértelműen állást a kérdésről, inkább a lehetőség viszgálatának fontosságát hangsúlyozták.

A jobbikos Kepli Lajos, a javaslat egyik előterjesztője azonban úgy véli, hogy azóta parkolópályán van tervezete, részletes vitáját meg sem kezdhette az illetékes bizottság, ezt tette szóvá a képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén.

"Tudományos kutatások szerint egyébként nem csak a szív- és érrendszeri betegségek száma növekszik meg ebben az időszakban, mikor ez az óraátállítási időszak van tavasszal, illetve ősszel, hanem a közlekedési és a munkahelyi balesetek száma is növekszik és gyakoribb az óraátállítást követő napokban."

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában aláhúzta, hogy a kormány az ésszerűség és az alapvető gazdaságpolitikai érdekek miatt nem támogatja a javaslatot.

"Energetikai szempontból az óraátállítással Magyarországon mintegy 100-120 ezer megawattóra villamosenergiát takarítunk meg, ami egy közepes magyar város, mintegy 30-40 ezer háztartás éves szükségletének felel meg."

Emellett az óraátállítás megszüntetése jelentős hatást gyakorolna a közösségi közlekedésre, mivel nehézségeket okozna a vasúti, a közúti és légi járatok menetrendjében – tette hozzá Fónagy János.

Az ellenzéki képviselő nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen, 108 igennel 27 nem és egy tartózkodás ellenében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×