eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lövétei: nincs esély a választási törvény módosítására

Lövétei: nincs esély a választási törvény módosítására

Nincs esély arra, hogy módosuljon a választási törvény – mondta az InfoRádió érdeklődésére Lövétei István alkotmányjogász. Gulyás Márton a hétvégi tüntetésen mondott beszédében választási mozgalmat hívott életre.

„Ez nem fog változni. Most úgy állnak a dolgok, hogy a választójogról szóló törvény és a választási eljárásról szóló törvény megváltoztatását levette a napirendről a legnagyobb parlamenti párt” - idézte fel Lövétei István.

„Egyébként is kétharmados a törvény, tehát ehhez a Fideszen túlmenő egyetértésre lenne szükség olyan párt részéről, amelyik tudna csatlakozni esetleg egy választási törvény kétharmados megszavazásához” - tette hozzá az alkotmányjogász.

Lövétei István szerint mivel nem alakult ki semmilyen egyetértés arról, hogy ezt milyen irányban tennék meg,

ezért valószínűleg ebből módosítás nem várható a választásokig.

Az alkotmányjogász emlékeztetett arra, hogy záros a határidő erre, hiszen nem lehet a választójogot közvetlenül a választások előtt megváltoztatni.

„Egy választójogi vagy választási mozgalom nem képvisel szavazati értéket”

- jelentette ki Lövétei István.

Ehhez ugyanis a pártok kezdeményezése kell, és meg kell hozzá egyezni egy módosító szövegben, de a jelenlegi ellenzékek – bármelyiket is nézzük – szemben állnak a jelenlegi választójogi törvénnyel – véli az alkotmányjogász.

„Ezért valószínűleg csak olyan beleegyezést tudnának adni, amely megváltoztatná a választójogi törvénynek azokat a szabályait, amelyeket viszont a Fidesz tart nagyon fontosnak” - mondta Lövétei István.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×