eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az alkohol vagy a mobiltelefon veszélyesebb az autóban? Meglepő a kamaszok válasza

Az alkohol vagy a mobiltelefon veszélyesebb az autóban? Meglepő a kamaszok válasza

Már minden hatodik fiatal ült ittas vezető mellett autóban, ám a legtöbb megkérdezett kamasz elítéli azt, aki vezetés közben használja a mobiltelefonját – derül ki egy új kutatás eredményeiből, ami a fiatalok közlekedésbiztonsági ismereteit vizsgálta.

A kutatásban kiskamaszokat és kamaszokat kérdeztek közlekedési témában.

A kutatók felállítottak egy olyan szempontrendszert, ami azt a tudást tartalmazza, amit ennek a korcsoportnak tudnia kell ahhoz, hogy biztonságosan tudjon közlekedni. Ők ugyanis már önállóan közlekednek gyalogosan, kerékpárosként, sőt, járművezetőként vehetnek részt a közlekedésben, így elég nagy a felelősségük – közölte a Közlekedéstudományi Intézet Közlekedési kutatóközpontjának vezetője.

Az alkohol vagy a mobiltelefon veszélyesebb az autóban? Meglepő a kamaszok válasza

A felmérés másik részében pedig a fiatalok biztonságtudatosságát vizsgálták. Ennek eredményei szerint a fiatalok jobban ismerik a szabályokat, mint azt várták.

„Úgy tűnik, hogy az alapvető közlekedési, KRESZ-szabályokkal tisztában vannak, ám vannak olyan elsőbbségi szabályok – például a jobbkéz-szabály –, aminek az értelmezése teljesen hibás a fejükben”

- tudatta Berta Tamás.

Viszont a biztonságtudatosságuk, a hozzáállásuk olykor meglepő – tette hozzá a vezető.

Elmondta: az eredményekből látszik, hogy

az olyan témában, ahol sokszor felhívták a kockázatokra a figyelmet – például arra, hogy a telefonálás veszélyes vezetés közben –, a többség úgy nyilatkozott, hogy veszélyesnek tartja.

„Azt is megkérdeztük a kamaszoktól, hogy kerültek-e már olyan helyzetbe, amikor tudták azt, hogy ittas a járművezető és mégis beültek az autóba utasként” - mondta Berta Tamás.

„A válaszadók 16 százaléka azt mondta, hogy ez legalább egyszer már előfordult vele, hogy ittas vezető mellé ült be, minden tizedik kamasz esetében pedig ez többször is előfordult a saját bevallása szerint.

Az esetek több mit felében pedig családtag volt, aki alkoholt fogyasztott, mielőtt autóba ültek” - ismertette a Közlekedéstudományi Intézet Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontjának vezetője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×