Toroczkai nem adja fel a csadortilalmat, segítségre vár

InfoRádió
2017. április 13. 06:32
Megsemmisítette a muszlim vallás gyakorlását korlátozó ásotthalmi szabályozást az Alkotmánybíróság. Első körben kormányzati segítséget kér, de ha ez nem születik meg, akkor helyben szabályozza a kérdést.

Alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB) a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló ásotthalmi önkormányzati rendeletnek azt a paragrafusát, amely szerint tilos közterületen a müezzin tevékenysége, a burka és a csador viselése, valamint az olyan propagandatevékenység, amely a házasságot nem egy férfi és egy nő életközösségeként mutatja be.

Az AB még szerdán a honlapján tette közzé az ombudsman indítványára soron kívül meghozott döntését, amelynek lényege, hogy az alaptörvény értelmében az önkormányzatok nem hozhatnak közvetlenül alapjogot érintő, korlátozó szabályozást.

Toroczkai László ásotthalmi polgármester a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy "Pokol Béla és két másik alkotmánybíró különvéleménnyel látta el a döntést. Nem azzal van a problémájuk, hogy a politikai iszlamizációt próbáljuk keretek közé szorítani, hanem azt kifogásolják, hogy ezt nem önkormányzati szinten kell szabályozni. Éppen ezért a kormányhoz fordulok, és kérem a kabinetet, illetve az Országgyűlést arra, hogy törvényi szinten ugyanezt a szabályozást hozzák meg."

Hozzátette: amennyiben ez nem történik meg, akkor helyben megpróbálják megtalálni a megfelelő jogi kiskaput, hogy az elvet érvényre juttassák. Olyan megoldást keresnek majd, amivel nem ütköznek alkotmányossági aggályokba.