eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Külön pénzből képezik majd itthon ezeket az orvosi specialistákat

Külön pénzből képezik majd itthon ezeket az orvosi specialistákat

Speciális tudású idegsebészeket képezne az állam, hogy a stroke-betegek agyi ereiből önállóan távolíthassák el a vérrögöket. A szuperkórházakban a non-stop ellátáshoz lesz szükség erre a szaktudásra - mondta az InfoRádiónak Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program miniszteri biztosa.

Lesznek az egészségügyi ellátásban olyan új területek, amelyeken új szaktudásra és speciálisan képzett szakemberekre lesz szükség. Ilyen például a sztroke-ellátásnak az a része, amikor

specialisták képesek katéterekkel az agyerekből a vérrögök eltávolítására.

Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program miniszteri biztosa az InfoRádiónak elmondta, hogy még nagyon kevés e területen jártas szakember van az országba, sőt világszerte is csak az elmúlt két évben kezdték megszervezni a képzésüket. Szeretnék elérni, hogy kellő számú, állandó ügyeletet adni tudó szakember álljon rendelkezésre az egészségügyi centrumokban, ezért kell most nagyjából harminc orvost és a nekik segítő szakdolgozói kört a közeljövőben kiképezni.

"Sajnos még a legnívósabb orvosi szakmákban is súlyos mértékű a középkorú és a fiatal generáció hiánya, ezért szeretnénk az itthon tartásukat ösztönözni, nemcsak a fejlesztések ígéretével és kivitelezésével, hanem anyagiakkal is" - mondta a miniszteri biztos.

Jelenleg mérik fel, hogy mekkora orvosi és szakdolgozói bázis kell biztosítaniuk, figyelembe véve, hogy már most mennyi szakember hiányozik a kórházakból. A finanszírozás különbözik majd a rezidensösztöndíjak rendszerétől, mert ott egy központi hivatal is rendelkezik a kerettel, és kórházak arra pályázhatnak, e speciális szaktudást igénylő másodlagos szakvizsga megszerzéséhez szükséges forrásokra viszont közvetlenül a kórházak pályázhatnak majd, és ők finanszírozzák a képzést, és állják a szakemberek bérét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×