eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Kósa: „semmilyen egyetemet nem zárnak be”

Kósa: „semmilyen egyetemet nem zárnak be”

„Semmilyen egyetemet nem zárnak be, semmi sem fenyegeti a tan-, az oktatási és a kutatási szabadságot” - mondta Kósa Lajos az Országgyűlés plenáris ülésén. Kunhalmi Ágnes a CEU ügyét úgy értékelte: a Fidesz-kormány rárontott saját népére.

Kósa Lajos szerint a hétvégén a Soros György-párti szervezetek jelentős megmozdulást szerveztek a fővárosban egy abszurd ügyben.

Hangsúlyozta: semmilyen egyetemet nem zárnak be, semmi sem fenyegeti a tan-, az oktatási és a kutatási szabadságot.

Véleménye szerint más volt a megmozdulás oka, az, hogy ha a migrációs ügyben a magyar kormány törekvései érvényesülnek, akkor "lőttek" a migrációs biznisznek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: pár napja az Európai Parlament (EP) egy állásfoglalást fogadott el, amely továbbra is erőlteti a betelepítési programokat. Kiterjesztik a menekültek fogalmát a gazdasági bevándorlókra, megkönnyítenék a családegyesítéseket, újra itt a kvóta - részletezte a dokumentumot.

Vejkey Imre (KDNP) úgy látja, az elmúlt hónapok nem szóltak másról: a Soros-Strasbourg-Brüsszel kozmopolita triumvirátus egyre nagyobb nyomás alá helyezte Magyarországot, hogy az országra kényszerítse a migránsok befogadását.

„A Fidesz-kormány rárontott saját népére”

Kunhalmi Ágnes (MSZP) is a CEU ügyéről beszélt, úgy értékelte:

a Fidesz-kormány rárontott saját népére.

Ez az ügy nem Sorosról, nem Brüsszelről vagy Putyinról szól, hanem Magyarországról - hangoztatta.

Közölte, színtiszta politikai döntéssel be akarnak zárni egyetemet. Aki az egyetemet támadja, az a tudást támadja, a magyar gyermekeket és a tanárokat támadja, elárulja saját hazáját - tette hozzá. Szerinte ezért minimum életfogytiglan hatalomtól való eltiltás jár.

Kósa: „semmilyen egyetemet nem zárnak be”

A képviselő felszólalása közben frakciótársai papírlapokat tartottak fel, amelyeken az volt olvasható: Ne írd alá, János!, illetve Vétó. Az elnöklő Sneider Tamás megállapította, hogy a képviselők megszegték a szemléltetés szabályait, mert arról előzetesen nem tájékoztatták a házbizottságot.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a tüntetőknek az MSZP támogatása vállalhatatlan volt, ezt bizonyítja, hogy a szocialisták csak pártjelvények nélkül mehettek a demonstrációra. A politikus összehasonlította a 2006-os és a mostani tüntetéseket: ha valaki azt az időszakot szeretné újra, amikor békés tüntetőkre lovasrohamot vezényelnek, akkor válassza a szocialistákat, ha azt akarják, hogy egy demonstráció be nem jelentett részét is meg lehessen tartani, akkor válassza a Fidesz-KDNP-t.

Elmondta, a felsőoktatási törvény módosítása arról szól, legyen a törvény előtt mindenki egyenlő.

„Paks II. az évszázad legrosszabb üzlete”

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint a vasárnapi tüntetés nem csupán a CEU ellehetetlenítése, illetve a civiltörvény elleni tiltakozás volt, hanem az emberek üzentek a kormánynak: elég volt.

Azt mondta,

a kormány évek óta módszeresen számolja fel az autonómiákat, a demokráciát;

megszüntet, betilt, elhallgattat mindent, amit saját hatalmára nézve veszélyesnek tart.

Szóvá tette, azt is megakadályozzák, hogy az emberek véleményt nyilvánítsanak Paks II.-ről, az "évszázad legrosszabb üzletéről". Jelezte, alkotmánymódosítást kezdeményeznek, hogy az ilyen fajsúlyú beruházásokról kötelező legyen népszavazás kiírása.

Dömötör Csaba megerősítette,

a kormánynak nem célja a CEU bezárása.

A civiltörvénnyel pedig az átláthatóság megteremtése a cél - mutatott rá. Szerinte Paks az olcsó áram garanciája, ha van társadalmi támogatottsága és a törvények is engedik, akkor lesz népszavazás.

A jobbikos Szávay István szerint a felsőoktatási s a civiltörvény kapcsán hisztériakeltés folyik, és ez súlyos felelőtlenség, mivel az hátrányosan érintheti a külhoni magyar egyetemeket, civil szervezeteket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint különbség van az erdélyi magyar egyetemek és a CEU működése között.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×