Fontos információk, ha vaddal ütközik

Infostart
2017. április 6. 18:56
Egyre több bírósági eljárás indul vadelütések miatt, miközben az erről szóló szabályok egyértelműek - véli Marosán Miklós Állatorvosi tudományegyetem Egzotikusállat- és Vadegészségügyi Tanszék egyetemi docense. A károk akár milliós nagyságrendűek is lehetnek egy ilyen balesetben.

Marosán Miklós, az Állatorvosi tudományegyetem Egzotikusállat- és Vadegészségügyi Tanszékének egyetemi docense szerint gyakori a vita a vadelütések után, mert nem tudnak megegyezni, hogy melyik fél felelős a baleset bekövetkezéséért. Az oktató szerint egyértelmű a szabály: ha vad és gépjármű ütközik, és nincs egyik fél részéről sem felróhatóság, akkor

mindkét fél a saját kárát köteles viselni.

Ha viszont egy adott útszakaszon az ütközés fokozott kockázata áll fenn, akkor a vadászatra jogosult, a vadásztársaság feladata, hogy intézkedjen a közút kezelőjénél a vadütközésre figyelmeztető KRESZ-táblát kihelyezése érdekében. Ez ugyanis szükséges ahhoz, hogy a társaság mentesüljön a felelősség alól.

Érdemes az autósoknak is óvatosan közlekedniük a vadveszélyes útszakaszokon, mert a trófeával rendelkező nagyvadfajok esetében

a kárérték akár a több millió forintot is elérheti.

Marosán Miklós elmondta, hogy egyre több bírósági ügy van a vadgázolások miatt. A szakember azt javasolja, hogy ha jelentős kárral járó ütközés történik, mindenképpen jól teszik, ha értesítik a rendőrséget. Illetve felhívta arra is a figyelme, hogy ha a vad elpusztul, az autós akkor sem viheti magával az állatot, mert azzal lopást követ el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
170406 BEL1 1318 vadelütések Marosán KI
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást