eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A MÚOSZ-t valódi érdekképviseletté akarja tenni az új elnöke

A MÚOSZ-t valódi érdekképviseletté akarja tenni az új elnöke

A MÚOSZ-nak elsősorban szakmai érdekképviseletként kell működnie a jövőben – hangsúlyozta az InfoRádió megkeresésére a szervezet februárban megválasztott elnöke. Hozzátette: ha egy jogsérelem túlmutat az egyedi ügyön, akkor a szervezet attól függetlenül kiáll az érintett újságíróért, hogy az tagja-e a szervezetnek vagy sem.

„Ez eredendően egy érdekképviseleti szervezet, és szerintem úgy is kellene működnie.

Az más kérdés, hogy ezt az érdekképviseleti profilt az elmúlt években – és a magyar sajtó számára nagyon nehéz években – feladta vagy nem érvényesítette. Én alapvetően ezen szeretnék változtatni” - fogalmazott Hargitai Miklós.

A MÚOSZ-t valódi érdekképviseletté akarja tenni az új elnöke

A reklámadó ügyével kapcsolatban Hargitai Miklós közölte: problémásnak érezzük, mert egyrészt álláshelyeket fenyeget, másrészt pedig ez is abba a lépéssorozatba illeszkedik, ami a piaci alapon működő sajtó mozgásterét szűkíti.

„De egyébként azt gondoljuk, hogy ez első körben alapvetően kiadói és tulajdonosi érdeksérelem, és második körben érinti az újságírókat” - emelte ki Hargitai Miklós.

Az elnök elmondta, hogy ha olyan jogsérelem történik, ami egyrészt a sajtó jogszerű működését fenyegeti, másrészt újságírókat is hátrányosan érint, akkor a MÚOSZ-nak fel kell lépnie, amire egy többlépcsős intézkedési rendszerre készülnek.

„Az első lépés, hogy megszólal a szervezet, és például kiad egy tiltakozó közleményt vagy állásfoglalást. A második, hogy az illetékes hatóságokhoz fordul – ez lehet a médiahatóság, lehet ügyészség – feljelentést tesz, és nemzetközi fórumokhoz is lehet fordulni” - sorolta a vezető.

„Nyilván a fokozatosság elvét be kell tartani, de ezzel a teljes eszközrendszerrel élni kíván a MÚOSZ”

- hangsúlyozta a szervezet elnöke.

„Amikor egy újságírót jogsérelem ér, a MÚOSZ-nak pedig arról kell döntenie, hogy fellép-e az ügyben, két szempontot kell mérlegelnie. Az egyik szempont, hogy az újságíró a MÚOSZ-nak tagja-e, a másik pedig, hogy ez a jogsérelem túlmutat-e az egyedi ügyön, és olyan jelenségnek a tünete-e ami általában érinti az újságírókat” - fejtette ki Hargitai Miklós.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta:

„mivel mi egy egész szakmának vagyunk az érdekképviselete, ilyenkor a MÚOSZ-nak lépnie kell”.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×