eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szabó László lesz az új washingtoni nagykövet

Szabó László lesz az új washingtoni nagykövet

Szabó Lászlót, a külgazdasági és külügyminisztérium miniszterhelyettesét jelölik új washingtoni nagykövetnek Szemerkényi Réka visszahívása után - erősítette meg az InfoRádió kérdésére a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint Szabó Lászlónak kulcsszerepe lesz abban, hogy az amerikai vállalatok továbbra is Magyarországon fektessenek be.

„Az Egyesült Államokban a legutóbbi elnökválasztás óta teljesen új politikai stratégia vette kezdetét, amelynek nagyon komoly gazdasági leágazása van: egy minden eddiginél patriótább amerikai gazdaságpolitikának lehetünk a tanúi a jövőben. Ennek nyomán a magyar diplomácia is teljesen új diplomáciai és gazdasági kihívással szembesül” - fogalmazott Szijjártó Péter.

„Ezért döntöttünk úgy, hogy Washingtonban váltunk, és a miniszterhelyettes Szabó Lászlót jelöljük az új washingtoni nagykövetünknek”

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szabó László lesz az új washingtoni nagykövet

„Szabó László eddigi életútja, amerikai gazdasági tevékenysége és hazai politikai-gazdasági tevékenysége alapján a legalkalmasabb személy arra, hogy a két ország gazdasági együttműködésének dinamizmusát fenntartsa, illetve a magyar-amerikai politikai kapcsolatok újjáépítésében is főszerepet játsszon” - mondta indoklásként Szijjártó Péter.

Hozzátette: nagyon jó csapatunk van a washingtoni nagykövetségen, így annak irányítása nagyon fontos szempont.

„Szabó László nagyon komoly gazdasági kapcsolatokkal és tapasztalatokkal rendelkezik az Egyesült Államokból és a nemzetközi gazdaságból is.

Nagy nemzetközi cégeket vezetett, így pontosan tudja, hogy egy-egy nagy nemzetközi vállalatnak mire van szüksége, mire akar figyelni, mi az, ami meghatározza egy-egy nagy nemzetközi vállalatnak a döntését. Ennél fogva azt gondolom, hogy az amerikai vállalatok Magyarország iránti érdeklődésének töretlen fenntartásában ő kulcsszerepet fog játszani” - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

„Szemerkényi Réka esetleges jövőbeni szerepvállalásáról később születik döntés”

- tette hozzá Szijjártó Péter.

A német és az amerikai ügyvivőket bekérette a külügyminisztérium.

„A magyar felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban számos hazugság látott napvilágot a világban, és sajnos több állami szereplő is ezen hazugságok alapján mondott véleményt a magyar felsőoktatási törvény módosításáról. Szeretnénk elkerülni, hogy ez a jövőben is így történjen, ezért a valós helyzetre és a tényekre hívjuk fel a figyelmét az Egyesült Államok budapesti nagykövetségeit vezető ideiglenes ügyvivőknek” - közölte indoklásként a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette:

„a tényeket fogjuk elmondani az ügyvivőknek világossá téve, hogy azok az információk, amiket adott esetben egyoldalúan szereztek a nemzetközi nyilvánosságban, könnyen lehet, hogy hazugság.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×