eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Sokszor a terjesztő sem tudja, milyen hatású drogot kínál

Sokszor a terjesztő sem tudja, milyen hatású drogot kínál

2015-ig emelkedett, azóta csökken a dizájnerdrogok terjedése Magyarországon - mondta az InfoRádiónak a témában tartott budapesti konferencia után a Nemzeti Szakértői Kutató Központ osztályvezetője. Ennek oka a megváltozott jogszabályi környezet - tette hozzá a szakember. Csesztregi Tamás szerint most a Herbál és a Kristály elnevezésű kábítószerek népszerűek a feketepiacon.

A Nemzeti Szakértői Kutató Központ osztályvezetője elmondta, jelenleg kétféle anyag mozog a piacon, az egyik a Herbál, ami úgy készül, hogy zöld növényi törmelékekre szintetikus hatóanyagokat visznek föl.

„Ez okozza a legtöbb problémát a magyar kábítószerpiacon.”

Sokszor a terjesztő sem tudja, milyen hatású drogot kínál

Csesztregi Tamás hozzátette, a másik vegyület az úgynevezett kationok családjába tartozik, a Kristály fehér por formájában, kristályos anyagként kerül az utcára.

„Az a probléma, hogy ugyanazon név alatt számtalan más hatású, más veszéllyel bíró vegyület kerülhet forgalomba.

Sokszor a terjesztő sem tudja, mit kínál.”

A betiltásuk érdekében régebben minden egyes vegyületet listáztak, amelyekhez társították a büntetőjogi és adminisztratív következményeket, de ez ilyen gyorsan változó piac és ennyi vegyület esetén nem túl hatékony – hangsúlyozta a Nemzeti Szakértői Kutató Központ osztályvezetője.

„Magyarországon 2012 óta működik egy olyan rendszer, ami a kémiai hasonlóságok felhasználásával készített generikus leírás alapján szabályozzák a bizonyítottan nem legális felhasználású szereket.”

A szakértő elmondta a szerek azonosítására a balkáni országok némelyikében vannak nagyon jól felszerelt laboratóriumok, máshol nagyon kevés műszeres háttér van ezeknek a kimutatásához. Fontos lenne az is, hogy az új anyagok felismeréséhez szükséges információk minden országba eljussanak – tette hozzá Csesztregi Tamás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×