eur:
394.57
usd:
369.67
bux:
65738.49
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mégsem járnak rosszabbul az Ausztriában dolgozók

Ausztria elállt attól a tervétől, hogy csökkenti az ott dolgozó külföldiek családi támogatását, a magyar családokat is érintő döntés az osztrák-magyar tárgyalások nagy eredménye - jelentette ki Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Ausztria azt tervezte, hogy az országban dolgozók a származási ország szintjéhez igazítanák az ott dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyermekei után folyósított szociális támogatást.

A miniszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt közölte, hogy az osztrák féllel folytatott tárgyalásokon Orbán Viktor miniszterelnök és ő is világossá tette, hogy nem tudják elfogadni Ausztria egyoldalú intézkedéseit, és az osztrák partner ezt "belátta". Balog Zoltán

nagy eredménynek nevezte, hogy a szomszédos ország elállt a szándékától,

hogy kárt okozzon a magyar családoknak.

Véleménye szerint igazságtalan, "sportszerűtlen" dolog lett volna kiemelni egy elemet a magyar családtámogatási rendszerből. Az osztrák fél arra hivatkozott, hogy voltak, akik visszaéltek a rendszerrel - mondta, hozzátéve: ezekben az ügyekben természetesen el kell járni, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen hátrány érje azokat, akik tisztességesen ott dolgoznak.

A CEU-val kapcsolatban Balog Zoltán azt mondta: egy zavaros, átláthatatlan, előjogokat biztosító jogi forma jött létre az intézménynél, amiről 1993 óta folyik a jogi vita, "ezt mindenképpen meg kell szüntetni".

"Ebben a formában nem szeretnénk, ha a CEU tovább működne"

- közölte, hozzátéve: a Közép-európai Egyetem - amely egy önálló, magyar akkreditációjú intézmény - megmaradásához viszont fűződnek magyar érdekek. Az utóbbi keretében eddig is működtek értékes tudományos műhelyek, azonban hogy mit tett ehhez hozzá a CEU, az nem világos - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×