Durva! A fiatalok magányosságát használja ki a Kék Bálna

InfoRádió
2017. április 5. 06:06
Virtuális szektának nevezte az InfoRádió által megkérdezett internetes tartalmakkal foglalkozó szakember a fiatalokra nagyon veszélyes Kék Bálna mozgalmat. Elindítója, egy orosz férfi már börtönben van.

Célkeresztben a magányos tinédzserek

„Egy zárt, közösségi csoportként indult, az alkalmazás csak később indult el. A terv az volt, hogy ötven feladaton keresztül az öngyilkosságig vezesse a felhasználókat.”

Azért tudott jól működni, mert kevesen kerültek be, akik hencegtek azzal, hogy olyan klub tagjai, amibe nem jut be akárki – mondta az IT-Café főszerkesztője.

„Az orosz férfi olyan fiatalokat választott ki, akik magányosak, csalódottak. Nagyon sokat beszélgetett velük,

ettől úgy érezték, végre valaki odafigyel rájuk.”

A kedvesség fenyegetéssé válik

Az elején egyszerűek a feladatok, például „rajzolj le egy bálnát”, majd „karcold egy tűvel az alkarodba”, aztán egyre nehezednek a feladatok – mondta Szűcs Péter. Hozzátette, a tinédzserek folyamatos visszajelzést kapnak arról, hogyan teljesítenek, dicséretet kapnak, ha pedig nem teljesítik határidőre a feladatokat, változik a beszélgetés hangneme: a kedvesség fenyegetéssé válik.

„Mivel sokat elárultak magukról a fiatalok, lehet is mivel zsarolni vagy fenyegetni.”

Ez egy modernkori, internetes szekta – hangsúlyozta az IT-Café főszerkesztője. A csoport vezetője a jelentkezők közül moderátorokat választott ki, ezért a csoport a letartóztatása után „önjáróvá” vált – tette hozzá Szűcs Péter.

„Az orosz férfi a letartóztatásakor azzal védekezett, semmilyen jogsértést nem követett el, senkit nem ölt meg, igazából segített ezeknek a fiataloknak, meghallgatta őket, törődött velük, foglalkozott velük és kiutat mutatott nekik. Ők választották ezt az utat.

Ezzel a rendőrség sem tud mit kezdeni.”

A szülők felelőssége, hogy beszélgessenek a gyerekkel és figyeljenek oda, mit csinál az interneten – hangsúlyozta az IT-Café főszerkesztője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Durva! A fiatalok magányosságát használja ki a Kék Bálna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást