Kiderült, mennyi hálapénzt kap egy szülészorvos

InfoRádió
2017. április 3. 16:05
Az internetes fórumokból kiválasztott esetek alapján végzett kvalitatív kutatás szerint átlagosan 52 ezer forint hálapénzt fizetnek egy-egy szülésért, de a szolgáltatás minősége és a fizetett összeg között nem találtak szoros összefüggést.

A Biztosítás és Kockázat legújabb számában megjelent egy kvalitatív kutatás a szülészeti hálapénz előfordulásáról, motivációjáról és hatásról. A szülésről szóló különböző internetes fórumokon fellelhető bejegyzésekből és hozzászólásokból ötven esetet választottak ki véletlenszerűen - derül ki a 24.hu cikkéből.

A vizsgált esetek több mint háromnegyedében fizettek hálapénzt a szülésért,

átlagosan 52 ezer forintot.

De a beszámolók szerint a szülésért fizetett összeg gyakran eléri vagy meg is haladja a 100 ezer forintot. Sokan választottak fogadott orvost, ami minden esetben maga után vonta a hálapénzfizetést. 

A kutatók azt tapasztalták, hogy a várandós nők és a kismamák sok információt osztanak meg egymással az online felületeken a kórházakkal, orvosokkal és a hálapénzzel kapcsolatban. Néhányan meglepő őszinteséggel írták le saját jó és rossz tapasztalataikat, amit vélhetően más körülmények között – például egy kérdőíves vizsgálat keretében – nem tettek volna meg, illetve nem tudtak volna részletezni.

Az ellátással való elégedettség és a hálapénzfizetés között nem találtak egyértelmű kapcsolatot. Voltak olyanok is, akik nem fizettek hálapénzt, mégis elégedettek voltak az ellátással, míg ennek az ellenkezőjét is megfigyelhették.

Az orvosválasztás és a hálapénzadás főbb motivációjaként egyrészt a biztonságérzet és a megfelelő, „minőségi” ellátás igényét jelölték meg, aminek legfontosabb tényezője az, hogy a választott orvos legyen jelen a szülésnél.

A bejegyzések alapján a hálapénz iráni attitűd inkább mondható elfogadónak vagy közömbösnek, mint elítélőnek. Voltak, akik úgy vélekedtek, hogy az orvosok megérdemlik a hálapénzt, mások, bár elutasították, vagy nem tartották etikusnak a hálapénzt, mégis fizettek. Továbbá voltak, akik „kényszerből” tették meg, mivel csak így lehettek biztosak abban, hogy az orvostól megkapják a kellő figyelmet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!