Forma 1-es gumicsere a Honvédkórház sürgősségijén

Infostart
2017. április 1. 10:06
Most először tartanak szimulációs tréninget a Honvédkórházban, ahol a résztvevő orvosok és ápolók a súlyos sérültek ellátását gyakorolják. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központja és az Országos Mentőszolgálat bevonásával zajló gyakorlatban több mint 200 orvos vesz részt – mondta az InfoRádiónak Csomós Ákos, a kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezetője.

„A szimuláció két hete zajlik a kórházunkban. A súlyos sérülések ellátásában érintett hat társszakmának a dolgozói vettek részt rajta, összesen 241-en” - közölte az osztályvezető.

Az elméleti oktatás után következő gyakorlati képzésben a komplex súlyossérült-ellátást gyakorolják az orvosok három órás etapokban.

„Elsősorban az orvosokra fókuszáltunk:

a sürgősségi orvosok, az aneszteziológusok, a radiológusok, a traumatológus orvosok és az asszisztenseik vesznek részt a képzésben” - részletezte Csomós Ákos.

Elmondta, hogy a háromórás gyakorlati képzésben egy rövid, húsz perces tájékoztató után három betegellátási szimulációt gyakorol minden csapat.

Az osztályvezető közölte, hogy az életben a súlyos sérülések 90 százalékát körülbelül tízféle sérüléstípus adja, így ezekben kell teljesen profinak lennie minden orvosnak.

„A Formula 1-es versenyek gumicseréjéhez tudom hasonlítani ezt: egy összehangolt munka, ahol mindenki pontosan azt csinálja, ami a feladata. Ez ugyanígy működhet a súlyos sérült ellátásában is”

- fogalmazott Csomós Ákos.

Elmondta, hogy a súlyos sérülésnél a leggyakoribb életveszélyes állapot a mellkasi sérülés – ezen belül is a bordatörések okozta légmell, illetve a hasi sérülések, a máj vagy a lép repedése. De ugyanilyen súlyos, életveszélyes sérülést okozhat az is, ha valakinek valamelyik nagy csöves csontja eltörik.

A Honvédkórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezetője elmondta, hogy a kórházban első alkalommal végeztek szimulációs gyakorlatot, korábban ilyen jellegű képzés nem volt.

„Terveink szerint ezt minimum évente, de leginkább félévente újra meg fogjuk hirdetni.

Egyrészt azért, hogy az új dolgozók is megkapják a képzést, másrészt pedig azért, mert mindannyiunknak, akik részt vettünk a képzésen, szüksége van ismétlésre” - indokolta az osztályvezető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mint a gumicsere a Formula 1-ben, olyan a sürgősségi ellátás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást