eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elindult a nemzeti konzultáció - a nap legfontosabb hírei

Az MSZP szerint hét éve romlik az ország versenyképessége. Száz kérdést tett fel a paksi bővítésről a Miniszterelnökségnek az LMP. Hírösszefoglaló.

Elindult a nemzeti konzultáció, pénteken megérkeztek az első kérdőívek a háztartásokba - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Tuzson Bence hozzátette: a kérdések egyebek közt a rezsicsökkentés és a munkahelyteremtési támogatás megtartására, a migránsok beengedésére, az adócsökkentésről való szabad rendelkezésre vonatkoznak. A konzultáció nyomdai költsége 68 millió, a postázás pedig 881,5 millió forintba kerül.

Az MSZP szerint Európát nem megállítani, hanem utol érni kell. Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke a nemzeti konzultációval összefüggésben kijelentette: hét éve romlik az ország versenyképessége, az unió 263 régiójából csupán egy magyar található a középmezőnyben. Megjegyezte: négymillió ember szegénységben él, és még azok fele sem kapja meg a létminimumnak megfelelő összeget munkájáért, aki dolgozik.

Jól működik a kedden életbe lépett megerősített jogi határzár, a határ szerb oldaláról eltűntek a menekültek - értékelt a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly közölte: a pénteki adatok szerint Röszkén 28-an, Tompán 18-an tartózkodnak a tranzitzónában. Megjegyezte: befejeződött a tranzitzónák bővítése.

Az MSZP szerint megbukott a Fidesz családpolitikája, ugyanis a legnagyobb szegénységi kockázatot ma a gyermekvállalás jelenti Magyarországon. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a demográfiai helyzetet értékelve azt mondta: az elmúlt hét évben már 78 ezer, vagyis minden hatodik magyar gyermek külföldön született, ugyanakkor a kormányzat őket is beleszámítja a statisztikába.

Országos plakátkampányt indít a Jobbik a korrupcióról. Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője szerint a visszaéléseket a Fidesz politikusai és a hozzájuk köthető személyek követik el. Úgy vélte: a korrupció ma Magyarországon éves szinten 400 milliárd forint kárt okoz, és minden magyar munkavállaló egyhavi fizetése korrupt politikusokhoz, illetve bizalmasaikhoz kerül.

Az LMP szerint a kormánynak addig nem lenne szabad a paksi bővítésre költenie, amíg nincsenek megnyugtató válaszai a beruházással kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnök-frakcióvezetője közölte: 100 kérdéssel fordultak a témában a Miniszterelnökséghez. Az LMP egyebek között arra kíváncsi, hogy milyen tételekből áll a Paks 2. beruházás négyezer milliárdos költségkerete, ki fizeti az esetleges költségtúllépést, illetve miért titkosak a paksi bővítés végrehajtási megállapodásai.

A Párbeszéd Magyarországért szerint nem szüntette meg a kormány a letelepedési kötvényeket. Az ellenzéki párt közölte: a jogszabályok nem módosultak, így a kötvények árusítása bármikor újra folytatódhat. A párt azt követeli a belügyminisztertől, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő miniszterként világítsa át újra a letelepedési kötvénnyel Magyarországra érkezett más országok állampolgárait. A Párbeszéd bejelentette: törvénymódosítást nyújt be a letelepedési kötvények valódi eltörlésére.

Online kampány indult a magyar termékek népszerűsítéséért - mondta a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője. Benedek Eszter az M1-en arról beszélt: a szervezők a vásárlók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy válasszanak magyar termékeket azért, mert így munkahelyeket teremtenek, óvják környezetüket, és sok esetben egészségesebb termékekhez is juthatnak.

Az Egyesült Államokban aláírta az elnök az amerikai kereskedelmi deficit lefaragását és a tisztességtelen kereskedelem visszaszorítását célzó két, korábban beharangozott rendeletet. Donald Trump utasítást adott kormányzata illetékeseinek, hogy vizsgálják meg országa kereskedelmi hiányát, és dolgozzák ki a szükséges intézkedéseket azon államok ellen, amelyek megszegik a tisztességes kereskedelem szabályait.

Paraguayban egy ember meghalt és 30-an megsebesültek, amikor tüntetők megostromolták és felgyújtották a parlament épületét. A demonstrálók haragját ez váltotta ki, hogy a szenátus olyan alkotmánymódosítást szavazott meg, amely lehetővé tenné a jelenlegi államfőnek és elődeinek, hogy újra indulhassanak az elnökválasztáson.

Elhunyt Jevgenyij Jevtusenko orosz költő. A 85 éves művészt március közepe óta ápolták egy amerikai kórházban, állapota az elmúlt napokban fordult válságosra. Jevgenyij Jevtusenkót 1963-ban irodalmi Nobel-díjra jelölték. Több mint 150 kötete jelent meg, amelyeket számos nyelvre, köztük magyarra is lefordítottak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×