eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Változást sürget az unión és az Európai Néppárton belül a magyar kormányfő - a nap hírei

Változást sürget az unión és az Európai Néppárton belül a magyar kormányfő - a nap hírei

Összesen 6 kérdésben kezdődik meg a nemzeti konzultáció. Kiadta a paksi bővítéshez szükséges telephelyengedélyt az Országos Atomenergia Hivatal. Napi hírösszefoglaló.

Változást sürget Európa jelenlegi szerepének megőrzéséhez az unión, és az Európai Néppárton belül a magyar kormányfő. Orbán Viktor a pártszövetség kétnapos máltai kongresszusán kijelentette: Európának ma versenyképességi, migrációs, biztonsági, demográfiai és külpolitikai válsággal kell szembenéznie. A miniszterelnök új európai külpolitikát is sürgetett, ahol a biztonság áll a középpontban. Kiemelte a Nyugat-Balkán stabilitásának jelentőségét is, amelynek érdekében fel kell gyorsítani az érintett országok európai integrációját. A kongresszus zárónapján az uniós intézmények vezetői, elengedhetetlennek nevezték az egységet és a szolidaritást a kihívások kezeléséhez.

Összesen 6 kérdésben kezdődik meg a nemzeti konzultáció - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János kormányzati tájékoztatóján megismételte: az adó és foglalkoztatáspolitika, az energetika, a civil szervezetek külföldi támogatása és a bevándorlás ügyében is tesz fel kérdéseket a lakosságnak a kormány. Hozzátette: komoly nyomásgyakorlásra számít a következő hónapokban bevándorlás politikája miatt az uniós szervezetek részéről a kormány. Arról is beszélt: áprilisban kezdi a jövő évi költségvetés előkészítését a kormány, a törvényjavaslatról májusban kezdődik vita a parlamentben. A reklámadóra vonatkozó kérdésre azt felelte: az Európai Bizottság döntésének végrehajtásáról van szó, amely szerint egységes adókulcsot kell alkalmazni 100 millió forint felett.

Folytatná a párbeszédet a magyar kormánnyal a Közép-európai Egyetem, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem fogadja el - erősítette meg az intézmény elnök-rektora. Michael Ignatieff és Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektor-helyettes az oktatási államtitkárral szerdán tartott egyeztetés után megismételte: a kormány javaslata sérti az intézmény érdekeit, csorbítja az egyetemi autonómiát és ellehetetleníti az amerikai diplomák kiadását. Ugyanakkor mindketten úgy nyilatkoztak, hogy a CEU jövőjét Budapesten képzelik el. Palkovics László ismét teljesíthetőnek nevezte a törvényben szereplő feltételeket.

Kiadta a paksi bővítéshez szükséges telephelyengedélyt az Országos Atomenergia Hivatal - mondta az InfoRádiónak a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila rendkívül fontos mérföldkőnek nevezte a döntést. A szakember arról beszélt: adott minden olyan paraméter, amelynek alapján az új blokkok műszaki terveit el lehet készíteni és remélhetőleg rövid időn belül meglesz a környezetvédelmi engedéllyel kapcsolatos másodfokú döntés is. Felhívta a figyelmet arra, hogy március elején az Európai Bizottság már jóváhagyta a projektet. Úgy vélte: az előkészítő építkezési feladatok már 2018-ban elkezdődhetnek.

Jövő évtől területi alapon differenciálná a vizsgálatok után háziorvosoknak járó összeget az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint erre a kevésbé jövedelmező praxisok betöltése miatt van szükség. Az államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a cél a területi felzárkózás lenne, mert jelenleg a praxisok támogatásában nincs különbség. Hozzátette: az eddigi visszajelzések alapján az elmúlt két hétben többen érdeklődtek a 300 üres orvosi praxis után, mint tavaly egész évben Arról is beszélt, hogy csak a választások után lehet bevezetni a kórházi kancellári rendszert.

Május elsejéig lehet pályázni az elektromos autók beszerzésére - mondta a nemzetgazdasági miniszter az Óbudai Egyetem elektromos autójának átadásán. Varga Mihály tájékoztatása szerint 5 hónappal a pályázatok beadásának megkezdése után már látszik, hogy nagy az érdeklődés. Már 200 felett van az elbírált pályázatok száma, és további több mint 300 beadott pályázat vár megtekintésre.

Újra benyújtja a bíróságok függetlenségét garantáló törvény módosítását az MSZP - közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Harangozó Tamás szerint több bíró is nemzetközi jogi fórumokhoz fordult Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal elnökének egy belső szabályzata miatt, amely alapján a bírák kinevezésének feltétele, hogy legyenek lojálisak a hatóság elnökéhez.

Új lendületet adna a török-amerikai kapcsolatoknak a török külügyminiszter. Mevlüt Cavusoglu Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel tartott egyeztetése után azt mondta: a terrorizmus elleni harcban, különösen a szíriai és az iraki helyzet rendezésében lenne szükség szorosabb együttműködésre. A Trump-kormányzat miniszterei közül elsőként Rex Tillerson látogatott Törökországba.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×