eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Terrorveszély Európában! Jönnek a magányos elkövetők

A magányos elkövetők Európát célzó terrorcselekményeinek veszélyére hívták fel a figyelmet a szolgálatok az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai, zárt ülésén - nyilatkozta a testület szocialista elnöke a tanácskozást után újságíróknak.

Molnár Zsolt felidézte, hogy a múlt heti londoni merényletet magányos elkövető hajtotta végre, s a bizottság ülésén

a szolgálatok is felhívták a figyelmet arra: a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet iraki és szíriai területvesztései nyomán több magányos elkövető veheti célba Európát.

Ráadásul olyan új fajta magányos elkövetőkre kell felkészülni, akik már nem feltétlenül robbanóanyaggal vagy sorozatlőfegyverrel, hanem bármilyen arra alkalmas eszközzel követhetnek el merényletet.

Ezért fokozott figyelemre és óvatosságra van szükség - emelte ki a bizottság elnöke.

A bizottság fideszes alelnöke, Németh Szilárd azt hangsúlyozta: a hosszú bizottsági ülés legfontosabb témája az illegális bevándorlás és a vele kapcsolatba hozható terrorizmus, illetve annak megfékezése volt.

Ezzel kapcsolatban a szolgálatok és a határőrizetet felügyelő rendőrség képviselői egyértelművé tették, hogy Magyarország Európában egyedülálló módon képes megvédeni a schengeni és a magyar határt.

A fideszes politikus emlékeztetett, hogy a kedden életbe lépett jogi határzár megerősítése - a műszaki határzár és a háromezer emberből álló élőerős védelemmel együtt - garantálni tudja, hogy

ma Magyarországra, valamint Magyarországon keresztül Európába senki sem tud belépni anélkül, hogy ne tudnák miért jött, milyen szándékai vannak. Így

- bár százszázalékos biztonság nem létezik -, a lehető legnagyobb biztonságban vannak Magyarország polgárai

- jelentette ki Németh Szilárd.

A londoni merénylettel összefüggésben Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja azt emelte ki, hogy a terrorista propaganda üldözése, annak szankcionálási lehetőségének megteremtése kulcskérdés lesz a jövőben.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt mondta:

a potenciális terrorveszély Magyarországon és Közép-Kelet-Európában jóval kisebb, mint Nyugat-Európában, de nem lehet kizárni.

Ugyanakkor kiemelte: a bizottsági ülésen nem merült fel olyan információ vagy adat, amely kilátásba helyezi, hogy Magyarországon is számítani kellene a londonihoz hasonló merényletre.

Molnár Zsolt arról is beszélt, hogy a kormánypártok miatt nem hallgathatták meg Matolcsy György jegybankelnököt az általa korábban felvázolt, egy NATO-tagállamról szóló összeesküvés-elmélettel kapcsolatban.  Ugyanakkor

a titkosszolgálatok nem támasztották alá a jegybankelnök szavait,

amelyek szerinte Magyarország külpolitikai, diplomáciai, nemzetbiztonsági érdekeit is sértik,amiért Matolcsy Györgynek távoznia kellene posztjáról.

Ugyanez indokolt az MSZP-s politikus szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterre is - aki szintén nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén - a moszkvai vízumügy, illetve amiatt, hogy a miniszter nem vette figyelembe a szolgálatok Kiss Szilárd nemzetbiztonsági kockázatáról szóló figyelmeztetését.

Az LMP megfutamodásnak minősítette, hogy Fazekas Sándor és Matolcsy György nem jelent meg a bizottság előtt.

Az orosz befolyásszerzés nemzetbiztonsági vonatkozásait tárgyaló vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló LMP-s javaslat tárgysorozatba vételét a testület elutasította.

A nemzetbiztonsági bizottság tájékozódott arról az interjúról, amely a közelmúltban az Indexen jelent meg egy volt titkosszolgálati tiszttel. A testület szocialista elnöke azt mondta: a szolgálatok több ponton - például az interjúalany munkáját és távozását illetően - is cáfolták a megjelenteket. A fideszes alelnök pojácának nevezte az egykori titkosszolgálati dolgozót, aki mint fogalmazott "minimum a szakmáját", sőt Németh Szilárd szerint a hazáját is elárulta. A fideszes képviselő kérdésre azt mondta, úgy gondolja, vizsgálat is indulhat az interjú ügyében. Mirkóczki Ádám torznak és egyoldalúnak nevezte az interjút.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×