eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ne lepődjön meg, ha szürke rendszámot lát - lapszemle

Ne lepődjön meg, ha szürke rendszámot lát - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az áfacsökkentés ellenére továbbra is elmarad a pincérek bére az átlagtól. Tizenkét év alatt megduplázódott Magyarországon a cukorbetegek aránya – derül ki a Világgazdaság összeállításából.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy

az áfacsökkentés ellenére továbbra is elmarad a pincérek bére az átlagtól.

A lap által megkérdezett szakértő szerint ráadásul az áfacsökkentésről az adóhivatali állásfoglalás ellenére még mindig vannak értelmezési különbségek, sokak számára nem egyértelmű, mi tartozik a 18 százalékos áfakulcsba. A lap úgy tudja, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége már dolgozik a jelenlegi szabályozás egyszerűsítésére tett javaslatán.

Ne lepődjön meg, ha szürke rendszámot lát - lapszemle

A Világgazdaság összeállításából kiderül:

tizenkét év alatt megduplázódott Magyarországon a cukorbetegek aránya.

2005-ben mintegy 45 milliárd forintot költött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a cukorbetegség kezelésére. A lap szerint a költségek alapján a "képzeletbeli dobogó" második helye a szívizom elégtelen vérellátása okozta ischemiás szívbetegségé, a harmadik az egyéb szívbetegségeké, a negyedik helyen a veseelégtelenség, az ötödiken a magas vérnyomás, a hatodikon pedig az emésztőszervi rosszindulatú daganatok kezelése áll.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a legfrissebb adatok szerint több mint 28 500 ember szerepel a szociális várólistán. Legalább kétharmaduk időskori ellátásra vár. A lap szerint ennél több lehet a bentlakásos ellátásra, ápolásra vagy éppen szociális étkeztetésre várók száma, hiszen jelentési kötelezettségének csak a fenntartók 72 százaléka tett eleget.

A Magyar Idők összeállításából kiderül: áprilistól használhatják a később kötelezővé is váló szürke rendszámot a hátsó kerékpártartóval felszerelt autókon. Májusban elkezdik bevezetni a CD betűjelű különleges rendszámokat, kivezetik viszont a DT és CK betűjeleket. A különleges rendszámtáblára jogosult képviseletek, szervezetek és személyek autóján a CD betűk mellett hat szám lesz látható.

A Népszava cikke szerint egyetlen gyógyszert forgalmaznak Magyarországon abból a több mint háromszáz indiai generikus készítményből, amelyek uniós forgalmazási engedélyének felfüggesztését javasolta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A cikk szerint az EMA arra a megállapításra jutott, hogy a szerek klinikai kipróbálását végző cég rosszul kezeli, értelmezi és dokumentálja a gyógyszerekkel kapcsolatos tesztek adatait, ám nincs bizonyíték arra, hogy a szerek ne váltanak ki az elvárt hatást, vagy kárt okoznának szedőiknek.

Gazdasági lapszemle

A Portfolio cikkéből kiderül:

a legnagyobb magyar szellemvárosnak tartott Tópark beruházás újjáéled.

A tervezése még a 2000-es évek közepén kezdődött, de aztán a válság elsöpörte a fejlesztési terveket. Közel 6 évet kellett várni, hogy a M1-es autópálya melletti betontorzó ismét építkezési helyszín legyen. Most a korábbi koncepción változtatva ugyan, de szintén egy mini város megvalósítását tervezik, irodákkal, lakásokkal, szórakozási lehetőségekkel és egyéb igényeket kielégítő funkciókkal.

A Napi.hu írása szerint a világ fél tucat jelentős olajtermelő országa úgy látja, meg kellene fontolni az OPEC és néhány további olajtermelő állam fél évvel ezelőtt vállalt kitermeléskorlátozási megállapodását, amivel az elmúlt hetekig sikerült hordónkénti 50 dollár felett tartaniuk a fekete arany árát, ami a nyárra támaszt adhat az olaj és ezzel az üzemanyag árának.

A Pénzcentrum.hu összeállítást készített a pesti taxik versenytársairól: a közösségi autó bérlésről és a saját autó használatáról. A gazdasági portál szerint egy 10 kilométeres útra ez utóbbi a legolcsóbb, ugyanakkor a saját autóval ellentétben a közösségi autóhasználattal megspórolhatjuk a biztosítás, a szerviz vagy a tankolás költségeit, cserébe azonban kompromisszumot kell kötnünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×