eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Veronai buszbaleset: döbbenetesen keveset ajánlott a biztosító az egyik áldozat családjának

Veronai buszbaleset: döbbenetesen keveset ajánlott a biztosító az egyik áldozat családjának

Négymillió forintot ajánlott fel a biztosító a veronai busztragédia egyik áldozata után a gyászoló szülőknek - írja a borsonline.hu. Más lenne a helyzet, ha a károsultak és a buszos társaság írásban megállapodnának arról, hogy az olasz jogrendszer szerint intézik az ügyet a biztosítóval.

Négymilliót ajánlott fel a biztosító egy családnak lányuk halála után. Az apa szerint arcpirító és méltatlan, hogy pár millió forintban mérik az ember életét, míg Olaszországban több tíz millió forintról lenne szó.

"Elképesztő, hogy még Romániában is ötszörös díjak vannak, mint itthon" – mondta K. László a Borsonline-nak. A szülők összefogtak, egy titkos Facebook-csoportban támogatják egymást, és próbálják segíteni a másikat.

Más lenne azonban a helyzet, ha a károsultak és a buszos társaság, a Pizolit Kft. ügyvezetője, Czakó Tibor írásban megállapodnának arról, hogy

az olasz jogrendszer szerint intézik az ügyet

a biztosítóval. Ehhez nem kell Olaszországba utaznia egyikőjüknek sem: magyar hatóság előtt állapodhatnának meg a részletekről. Mindez a családoknak előnyt jelentene. Éppen ezért a károsultak ügyvédei egy hónapja igyekeznek beszerezni ehhez a busztársaság vezetőjének hozzájárulását, ám ez idáig nem járt sikerrel. 

A buszt üzemeltető cég viszont perközösséget akart alakítani a szülőkkel, és kérte őket, hogy az olasz autópálya-kezelőt pereljék be, mert szerinte a korlát okozta a tragikus eredményt. A szülők hallani sem akartak erről.

Újvári Zoltán ügyvéd, aki több szülőt képvisel az ügyben, elmondta, a busz felelősségbiztosítója 1,8 milliárd forintig áll helyt minden kárért a magyar jog szerint. Az olasz jogszabályok szerint pedig 1,5 milliárd forintig állna helyt. Utóbbi azért kedvezőbb a családoknak, mert a magyar bírói és kárrendezési gyakorlat nagyon alacsonyan tartja a sérelemdíj összegét, szülőnként valahol 5–8 millió forint között lenne a kifizetendő összeg. Az olasz rendszer szerint azonban 50–120 millió járna az elhunytak után, ám ez a verzió a kft.-re nézve kedvezőtlen, mert a keretösszeg fölötti károkat a busztársaságnak kellene állnia.

A lap példákat is hoz a külföldi kjártérítési összegekre: a philadelphiai kacsahajó-balesetben elhunyt fiatalok szülei 3,3 milliárd forintot kaptak, a Costa Concordia balesetében meghalt férfi családja 220 millió forintot kapott, míg a New York-i vonatbaleset magyar túlélőjének 600 millió forintot ajánlottak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×